Дороги, комуналка, мова – переселенці розповіли про життя у Кропивницькому

© YouTube

Відсутність доступного житла і хороших доріг, дорога комуналка і проблеми з працевлаштуванням, але хороші умови для навчання дітей і розвинений громадський транспорт. Такі негативні і позитивні моменти проживання у Кропивницькому відзначають вимушені переселенці, які тимчасово осіли в обласному центрі.

Результати опитування Першій електронній газеті повідомила громадська організація «Наша рада».

Метою опитування було визначити фактори, що можуть завадити інтеграції переселенців до місцевої громади, для врахування їх під час розробки програм розвитку Кропивницького, програм допомоги ВПО і залученню їх до активної участі в житті громади.

За результатами опитування, яке проводилось громадською організацією «Наша рада» серед ВПО, дві третини опитаних проживають у Кропивницькому більше одного року, більша половина їхала сюди навмання, у т.ч. евакуаційним потягом, чверть мають у місті рідних або друзів.

PDF-1-21-page-0003

Основним джерелом отримання інформації для ВПО є соціальні мережі, вайбер і телеграм – групи (90%), інші ВПО – 47%, волонтери – 25%, місцеві (11%) та всеукраїнські (7%) ЗМІ, і лише 3% – це органи місцевої влади.

Житлові та фінансові питання найболючіші, бо 87% опитаних орендують житло (самостійно або з родичами, або з іншими ВПО), лише 2% користуються соціальним житлом (проживають у соціальних гуртожитках), ще 2% – безкоштовно у волонтерів.

З опитаних 94% отримують грошову допомогу від держави.

PDF-1-21-page-0004

PDF-1-21-page-0016

Щодо роботи:

  • 46% з опитаних працюють,
  • 24% – шукали роботу, але не знайшли.

У коментарях деякі учасники зауважили, що однією з причин неможливості працевлаштуватись є відмова роботодавцям через статус ВПО.

PDF-1-21-page-0012

Найважливішими факторами для того, щоб залишитись проживати у Кропивницькому, зазначають наявність доступного житла (62%) та роботи (53%).

Кожен п’ятий вважає важливим ставлення до них місцевих мешканців. При цьому 44% опитаних каже про те, що потрапляли до конфліктних ситуацій з місцевими самі або чули про це від інших переміщених осіб.

Найчастіше конфлікти ставались через зависокі ціни на оренду житла, через звинувачення, що війна почалась через приїжджих, 1% заявив про мовний конфлікт.

PDF-1-21-page-0009

PDF-1-21-page-0010

Вразили слова жінки, яка написала у відповіді на питання про причини конфлікту, наступне:

«Багато буває заздрощів, що переселенці нібито гуманітарку гребуть лопатою. Одне можу сказати, що хто не втратив усього того, що втратили ми, той ніколи не зрозуміє нашого болю.

Місцеві мешкають у своїх будинках, ходять на свою роботу, бачать своїх рідних та друзів, а ми вирвані зі свого життя і живемо як небуть, де небуть, хоча до цього мали все: поряд рідних, спогади у фото, якісь важливі нематеріальні речі, будинок, комфорт, який був раніше, навіть елементарне – ковдри, посуд.

І я залюбки віддала б крупи і олію, яку ми отримуємо, на можливість бути у себе вдома».

З того, що подобається у Кропивницькому, переміщені особи відмітили:

  • громадський транспорт (34%),
  • інфраструктуру міста (33%),
  • ставлення місцевих жителів (30%).

PDF-1-21-page-0014

Важливими є потреби дітей:

  • наявність школи/садочка для дитини (28%),
  • гуртків (16%),
  • групи подовженого дня (3%),
  • медичне обслуговування (15%).

PDF-1-21-page-0018

Майже половина вважає ставлення місцевих жителів до переміщених осіб нейтральним, третина оцінює його, як приязне, і лише 3% як негативне.

На питання, чого не вистачає у Кропивницькому, відповіли:

  • 89% «доступного житла»,
  • 28% – роботи,
  • 5% – нормальних доріг,
  • 4% –  зон відпочинку,
  • 7% – інфраструктури для дітей.

2% відзначили зависокі тарифи на воду та опалення.

PDF-1-21-page-0019

Кілька цитат з анкет переміщених осіб:

«Щоб до переселенців деякі місцеві перестали ставитись як саме до переселенців – це не тавро. Це вимушений статус, який люди не обирали. Ми такі самі, хоч спимо в чужих домівках, але ми такі самі люди».

«Не вистачає зоопарку для дітей. Кращого стану доріг і міста. Особливо на районі Велика Балка немає нічого, ні скверу, ні парку, ні доглянутого ставка, щоб в спеку відпочити».

«Щоб роботодавці не відсіювали потенційних працівників. Бо тільки чують ВПО – одразу відмова (можете поїхати в будь який момент)».

PDF-1-21-page-0006
PDF-1-21-page-0013
PDF-1-21-page-0020 Опитування проводилось ГО «Наша рада» у період з липня по листопад 2023 року включно в межах проєкту «Наша підтримка» за підтримки Проєкту «Фенікс»: Сильна Україна під час війни», що виконується Фондом Східна Європа коштом Європейського Союзу.

Участь в опитуванні взяли 333 внутрішньо переміщених особи, які проживають у Кропивницькому. Опитування проводилось шляхом заповнення електронної форми – 312 анкет (94%) та паперової – 21 анкета (6%). Для спрощення сприйняття інформації використано округлення до цілого числа.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар