У громадах Кіровоградщини запрацюють мобільні пункти здоров’я

зображення seminars.dtkt.ua

У семи громадах Кіровоградщини мешканці зможуть отримати консультації сімейних лікарів, педіатрів, невропатологів, а також інформаційні матеріали та вакцинувати дітей від кору, паротиту й краснухи в мобільних пунктах здоров’я “Захистись!”.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Наразі в Україні існує ризик спалаху кору. Кіровоградщина також в небезпеці. Адже станом на грудень 2024 року за минулоріч у області 626 дітей не отримали щеплення від кору.

Саме тому Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб стартує проєкт «Захистись!», щоб поінформувати лідерів громад, батьків та вчителів про важливість вакцинації дітей проти кору.

«Кір – це одна з найзаразніших інфекцій та одна з головних причин дитячої смертності у світі. Вірогідність заразитися кором для невакцинованої людини, яка контактувала з хворим на кір, становить 90%. У понад 5% людей, які перехворіли на кір, порушується стан здоров’я на все життя», – пояснює головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.

У рамках проєкту передбачається проведення роз’яснювальних робіт із батьками задля збільшення їхньої обізнаності щодо вакцинації, що сприятиме зростанню кількості вакцинованих дітей та дорослих.

«Наші мобільні бригади працюватимуть у населених пунктах області, аби залучити батьків з дітьми, які не отримали щеплення. Навіть зараз, коли частина школярів навчаються дистанційно, ризики від інфекцій не зменшились. І, на жаль, у групі ризику захворіти на кір та мати тяжкі ускладнення перебувають діти до п’яти років, – розповідає керівниця проєкту Наталія Копієвська. – Тому батьки мають ставитися до цього дуже відповідально. Захистити свою дитину від кору можливо і просто, аніж лікувати цю хворобу та боротися з тяжкими ускладненнями».

Від кору захищають дві дози вакцини: КПК в один рік (перша доза) та в шість років (друга доза). Якщо ж планове щеплення пропущене, необхідно зробити його за першої ж можливості.

Виїзні бригади медиків пункту здоров’я «Захистись!» працюватимуть протягом січня – березня в:

  • Аджамській,
  • Великосеверинівській,
  • Соколівській,
  • Первозванівській,
  • Катеринівській,
  • Олександрівській,
  • Новоукраїнській громадах.

Інформацію щодо роботи мобільних бригад з вакцинації у конкретному населеному пункті можна дізнатись у Кіровоградському обласному центру контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: У Кропивницькому прооперували жінку, яка два роки носила злоякісну пухлину (ФОТО)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар