​​СБУ допомогла відбити нові кібератаки рф на «Київстар»

© pixabay.com

Кіберфахівці Служби безпеки України допомогли відбити нові кібератаки росії на оператора мобільного зв’язку «Київстар».

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Департаменту кібербезпеки СБУ.

СБУ досі продовжує розслідувати масштабний «злам» Київстару за декількома статтями Кримінального кодексу України. Наразі кіберфахівці досліджують шкідливе програмне забезпечення, що використав ворог. За їх словами, атаку ретельно готували багато місяців.

«СБУ не тільки допомогла «Київстару» відновити роботу за кілька днів, але й відбити нові кібератаки. Після масштабного зламу ми запобігли низці спроб заподіяти ще більшої шкоди оператору. Ворог розраховував завдати декілька ударів поспіль, щоб максимально надовго залишити людей без звʼязку. В такому випадку тривалого перенавантаження своїх мереж могли не витримати й інші оператори», –  розповів начальник департаменту кібербезпеки Ілля Вітюк.

Також він зазначив, що за кібератакою стоїть хакерське угруповання Sandworm, яке є штатним підрозділом російської воєнної розвідки і раніше неодноразово здійснювало кібератаки на українські об’єкти. Загалом із початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки відпрацювала майже 9 тис. кібератак на державні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури України.

Нагадаємо, 12 грудня на мережу Kyivstar скоїли потужну хакерську атаку, що стала причиною технічного збою. Через це на Кіровоградщині не працював мобільний зв’язок, інтернет, а у Кропивницькому також інформаційні табло на зупинках.

Скориставшись ситуацією, шахраї розробили нові схеми виманювання грошей у довірливих абонентів і взялися за поширення фейків у соцмережах.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар