Прокуратура подала до суду на Кропивницьку міськраду через будівництво на березі Інгулу

На Кропивницьку міську раду та власника земельної ділянки на набережній Інгулу відкрили кримінальне провадження через будівництво в прибережній захисній смузі річки.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Кіровоградську обласну прокуратуру.

Прокурори виявили порушення закону з боку Кропивницької міської ради при виділенні вказаної земельної ділянки в прибережній захисній смузі річки і ще влітку звернулися до суду з позовною заявою, виступивши на захист інтересів територіальної громади.

Наразі через суд прокурори вимагають визнати недійсним рішення, договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0.1 га, а також скасувати державну реєстрацію права власності на землю. Підстава – ділянка знаходиться у прибережній смузі Інгулу, тож виділення її є незаконним.

Одночасно обласна прокуратура ініціювала накладення арешту та заборону здійснювати будь-які реєстраційні дії та будівельні роботи на цій ділянці землі. Власник земельної ділянки всупереч рішенню суду почав будівельні роботи.

Наразі окружна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження стосовно власника земельної ділянки за протиправне використання майна, на яке накладено арешт. Триває слідство.

Розгляд же цивільної справи призначено на 21 листопада. Відповідачі – Кропивницька міська рада та власники землі. Прокурори налаштовані принципово та послідовно відстоювати порушені інтереси громади обласного центру.

У Кропивницькій міській раді прокоментували, що дана земельна ділянка, площею 0,1 га, дійсно перебуває в природоохоронній зоні і була передана у приватну власність у 2008 році як присадибна, а в 2009 році рішенням міськради був затверджений проект її землеустрою.

Нагадаємо, відповідно до ст. 85 Водного кодексу України, землі прибережних захисних смуг вздовж водойм можуть бути передані у постійне та тимчасове користування. Але ст. 61 Земельного кодексу України обмежує види господарської діяльності, які можна проводити на цих територіях.

Зокрема забороняється:

  • розорювання земель, садівництво та городництво;
  • зберігання та застосування пестицидів і добрив;
  • влаштування літніх таборів для худоби;
  • будівництво будь-яких споруд, у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;
  • влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо;
  • миття та обслуговування транспортних засобів і техніки,
  • випалювання сухої рослинності або її залишків.

Нагадаємо, 140 тисяч на облаштуванні укриття: підрядника підозрюють у розкраданні грошей

Читайте також: прокуратура вимагатиме відсторонення від посади головної освітянки Кропивницького

Поширити:

Залишити коментар:

коментар