Чому звільняють лікарів в Олександрійському онкодиспансері,- коментує Олег Рибальченко

Олег Рибальченко

Під час брифінгу, який відбувся в обласній державній адміністрації сьогодні, 1 листопада, керівник департаменту охорони здоров’я ОВА Олег Рибальченко прокоментував ситуацію, що склалася в Олександрійському онкодиспансері. Нагадаємо: під час сесії обласної ради 6 жовтня депутати проголосували за реорганізацію онкодиспансеру шляхом приєднання закладу до Олександрійської психіатричної лікарні. Для медперсоналу при цьому не підготували чіткого алгоритму –  працівники диспансеру практично самотужки мають визначитися з місцем роботи.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Медична реформа спонукає заклади охорони здоров’я бути якісними і безоплатно надавати пакет послуг, передбачених програмою медичних гарантій. Чотири роки ми працюємо в напрямку реформи станціонарних закладів охорони здоров’я. Чотири роки вони формують спроможну мережу. На жаль, не всі заклади в умовах конкуренці підтверджують свої позиції. Якщо ми говоримо про Олександрійський онкодиспансер, то за весь цей час заклад не зміг законтрактувати жодного пакету з онкології. У штаті закладу працює лише два лікарі-онкохірурги, навіть не онкологи. Увесь цей час онкодиспансер мав усього 5 лікарів на повну зайність, у той час як у вимогах НСЗУ звучить вимога наявності восьми лікарів. На початку року вони мали чотири пакети, але потім після першого кварталу в них зменшилися надходження від Національної служби здоров’я через зменшення кількості пацієнтів, які зверталися у заклад. Під час моніторингу стало відомо, що заклад вже два місяці не отримує коштів від НСЗУ”, – розповів Олег Рибальченко.

Через зменшення обсягів фінансування до нуля у онкодиспансері сформувалась заборгованість по зарплаті. Тож обласна рада прийняла технічне рішення – об’єднати два медичні заклади – онкодиспансер та психіатричну лікарню – в одну юридичну особу.  Це має покращити шанси на укладання пакетів на обслуговування пацієнтів, оскільки, оічкують чиновники, обєднається медичний персонал. Разом із тим є побоювання, що медики з окнодиспансера шукатимуть роботу в інших медичних закладах.

“Ми не приховували цього, що буде скорочення тих, хто не задіяний у лікувальному процесі. Для таких медпрацівників буде можливість влаштуватися на роботу в інші медичні заклади Олександрії. Ці люди фактично два місяці без зарплати, вони мають право змінити місце роботи… Що стосується виплати боргів, то компенсаційні та виплати двох зарплат –  бере на себе обласна рада, а питання невиплаченої зарплати за два місяці залишається на керівнику. Проте якщо лікарі зовсім підуть із закладу, пакети не відновляться. У найближчий місяць ситуація чітко визначиться”, – запевнив О. Рибальченко.

Нагадаємо, на Кіровоградщині об`єднали онкодиспансер із психлікарнею. Яка причина

Читайте також: на Кіровоградщині розширили природно-заповідний фонд

Поширити:

Залишити коментар:

коментар