На Кіровоградщині об`єднали онкодиспансер із психлікарнею. Яка причина

Під час сесії обласної ради, яка відбулася 6 жовтня, депутати проголосували за реорганізацію (припинення юридичних осіб) Знам’янського обласного протитуберкульозного санаторію для дорослих, Староосотського дитячого протитуберкульозного санаторію та Олександрійського онкологічного диспансеру.

Що це значить для пацієнтів під час брифінгу розповів керівник департаменту охорони здоров’я ОВА Олег Рибальченко, інформує Перша електронна газета.

За словами чиновника, санаторії – дитячий в Старій Осоті та дорослий у Знам’янці – лише умовно можна назвати закладами охорони здоров’я, адже вони не виконують медичних функцій, натомість мають соціальне спрямування.

“Чотири роки тому на рівні держави було вирішено, що санаторії несуть виключно соціальний аспект, з того часу заклади втратили можливість “живого” фінансування і перебували на балансі обласного бюджету. Протягом останніх чотирьох років у цих закладах відсутній персонал, лише бухгалтер, головний лікар і чотири сторожі. Після голосування депутатів у статуті цих закладів відбудуться зміни, а власник – обласна рада – в подальшому прийме окреме рішення щодо функціонування приміщення”, – розповів Олег Рибальченко.

Складнішим Рибальченко назвав рішення про приєднання Олександрійського онкодиспансера до Олександійської психіатричної лікарні. Проблемність цього закладу в тому, що з самого початку процесу реформування цей заклад не контрактував жодного пакету з онкології, крім того, в диспансері бракувало фахівців (наприклад, для отримання пакету від НСЗУ потрібно 8 лікарів на повну ставку та необхідне специфічне обладнання для радіологічного лікування).

“Оскільки фінансові надходження не відповідають бюджету закладу, з’явилася пропозиція об’єднати онкодиспансер в одну юридичну особу з психіатричною лікарнею. Можливість приєднання інших закладів дає можливість отримання коштів та формально використовувати персонал. Таким чином пакети можуть відновитися за рахунок укрупнення”, – пояснив Олег Рибальченко.

Таким чином, сподіваються в обласному департаменті охорони здоров’я, збережеться можливість надавати медичну допомогу олександрійцям за місцем проживання.

Що стосується можливих звільнень медичного персоналу після реорганізації, то лікарям нададуть можливість перейти на місце роботи в інші лікувальні заклади. Сьогодні в закладі вже є заборгованість виплати зарплати за три місяці, це складає близько 2 млн гривень.

Нагадаємо, директора Новомиргородського інтернату не пускали на сесію, де його планують звільнити

Читайте також: на Кіровоградщині розширили природно-заповідний фонд

Поширити:

Залишити коментар:

коментар