Чи готова Кіровоградщина до блекаутів? Пояснюють експерти

У другому випуску програми «На часі» – спільного проекту видань «Без купюр», «Нової газети» і «Пульс» – говорили про те, наскільки Кіровоградщина підготувалася до зими, зокрема до викликів воєнного часу, а також про альтернативні способи живлення наших домівок без ризику для життя.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Участь у розмові взяли перший заступник голови Кіровоградської ОВА Павло Конопко, заступник начальника головного управління ДСНС із запобігання надзвичайним ситуаціям, полковник служби цивільного захисту Василь Штогрін та експерт в галузі енергетики Олександр Дубовий.

Чим ближче до зими, тим актуальнішою стає проблема підготовки до можливих блекаутів, пов’язаних з ударами російських військ по енергоінфраструктурі. Наскільки енергетичний сектор області готовий до нових викликів?

На це запитання відповідав перший заступник голови ОВА Павло Конопко. За його словами, держава відпрацьовує багато комплексних заходів, щоб під час максимуму енергетичних навантажень система витримала. Загалом період підготовки до блекаутів розпочався ще 1 квітня і триватиме до 15 листопада.

До слова, процес націоналізації «Кіровоградобленерго», який зараз триває, не впливає на підготовку до можливих блекаутів. За словами Павла Конопка, оператор системи розподілу в незалежності від прапора власника є монополістом по розподілу електроенергії. Підприємство працює під контролем державних органів нагляду, а що стосується власників, наразі націоналізація у початковій стадії і цей період дуже затягнутий у часі.

Павло Конопко переконує: в області готові резервні джерела енергоживлення для об’єктів соціальної сфери. Щодо побутових споживачів, то вони попереджені про можливі атаки. За словами чиновника, ворог добре обізнаний з особливостями наших енергооб’єктів, адже дуже багато з них типові і спроектовані ще за радянських часів (тим же «Мосенергопроектом»). Саме з урахуванням цього в області заплановані контрзаходи – оперативний, інженерно-технічний та фізичний захист важливих стратегічних об’єктів.

Якщо про об’єкти соціальної сфери та установи потурбується влада, то свої приватні домівки кропивничани та жителі області будуть обігрівати та освітлювати кому як удасться. Все залежатиме від фантазії та матеріальних ресурсів. На жаль, недостатня поінформованість про правила експлуатації генераторів та акумуляторів часто веде до летальних випадків. Пригадайте хоча б трагедію в Новомиргородській громаді у березні – тоді у селі Капітанівка через пожежу, яка сталася через коротке замикання, загинула ціла родина.

За інформацією представника служби надзвичайних ситуацій Василя Штогріна, з початку року в області сталося 1975 пожеж, під час яких загинуло 23 особи. Причинами є необережне поводження з вогнем, коротке замикання електромереж, порушення правил експлуатації приладів опалення.

«Ми фіксували випадки, коли генератори встановлювали впритул до будівель оздобленими легкозаймистими матеріалами і під час заправлення люди не дотримувались елементарних вимог, тобто палили поряд. Люди не дотримуються елементарних правил, саме тому ми зараз ведемо роз’яснювальну роботу і на підприємствах, і в навчальних закладах. Кожен має знати, що генератор повинен встановлюватись на відстані 6 м від будівлі, якщо вона має отвори (вікна та двері) і на відстані 1 м від будівлі, якщо стіна глуха. Підключати генератор повинен фахівець, який розуміється на електриці, а не як зазвичай це робиться: що одна вилка в генератор, друга вилка в розетку і запустили. Це зовсім неправильно», – застерігає Василь Штогрін.

«У 2022-му був «генераторний хаос»

У березні минулого року Уряд прийняв постанову, якою призупинив перевірку генераторів, це в свою чергу відкрило можливість для недобросовісних продавців торгувати приладами сумнівної якості. Через те, що генератори, які надходять на споживчий ринок, наразі не перевіряють відповідні службами, з’ясувати, чи це оригінал, чи це підробка, дуже важко. Інше питання – це вже безпосереднє дотримання правил експлуатації електроустановок. Василь Штогрін категорично радить купувати їх у сертифікованих точках продажу, не ризикуючи життям, а ще ретельно вивчати інструкцію з використання.

Про те, наскільки зараз зріс попит на акумулятори та генератори у порівнянні з минулим роком і що краще купити, якщо ви ще не зробили цього, ми запитали у експерта з досвідом комплексних рішень з альтернативного енергоживлення в умовах минулої зими Олександра Дубового. Він порівнює це з ремонтом, який українці часто роблять самотужки – до його завершення ми часто стаємо експертами у кахлях та шпалерах. Приблизно так само сталося і з вибором генераторів, акумуляторів та різного типу перетворювачів струму – українці стали справжніми експертами у виборі цих приладів.

«Ажіотаж розпочався ще на початку літа – люди розуміли, що війна буде тривати, є кілька місяців для того, щоб підготуватися до осінньо-зимових холодів. Тож із 5% затребуваності цей показник виріс до 50%. Та й ця цифра відносно невелика, адже на вулиці переважно плюсова температура. А на рахунок генераторів, то минулого року був справжній хаос – тоді люди хапали залишки генераторів на складах, але поповнити асортимент швидко не було можливості через те, що обірвалась логістика з Китаю через море, а нові логістичні шляхи через Європу потребували більше часу. Ніхто не цікавився технічними характеристиками – для людей найголовніше було виробництво електроенергії. Дирчить? Дає струм? Чудово! А скільки сезонів витримає мотор? Чи можна ставити його на балконі чи у підвалі? Всі хотіли світла, нагодувати дітей, але дехто не переймався, що генератор – це ще й виділення чадного газу і досить кількох вдихів для того, щоб отримати смертельну дозу», – коментує Олександр Дубовий.

Якщо питання генераторів більше актуальне для жителів приватного сектору, то мешканці багатоповерхівок стали «експертами» у виборі зарядних станцій, акумуляторів та перетворювачах струму. Їх так само як і генератори, кропивничани починали розкуповувати, надто не вдаючись у вивчення інструкцій.

У багатоповерхівках перша проблема при знеструмленні – це збереження тепла. Потужність колонки не наскільки велика, тому туди люди ставили інвертори, які підключали до акумуляторів. Що обрати для того, щоб не замерзнути під час блекауту у квартирі багатоповерхівки? Акумулятор чи зарядні станції?
На думку Олександра Дубового, перевагою переносних зарядних станцій є їхня компактність, розміри і можливість підключатися до фотомодулів. Збільшує їхню вартість дорожчі акумулятори (від 300 до 800 Вт).

В чому полягають відмінності акумуляторів і який краще обрати для квартири?

Якщо пригадати минулорічну зиму, то люди використовували, все, що було: і з машин знімали, і комбайнів чи тракторів. Є кислотні та гелеві акумулятори. Кислотні дешевші і багато хто хоче зекономити, не розуміючи потім всіх наслідків. Кислотний акумулятор під час роботи виділяє пари, дуже шкідливі для здоров’я. Гель, якщо простими словами, збільшує циклічність акумулятора, тож, як заявляють постачальники, він може працювати до 12 років.

У випадку вибору інвертора (перетворювача постійного струму у змінний – ред.), то перед його купівлею необхідно прорахувати, яке ви плануєте навантаження (до 1000 Вт чи від 1000 до 3000 Вт). Окремо акумулятор, окремо інвертор… там потрібен розрахунок. Використання зарядних станцій безпечніше для споживачів, по суті це як один великий павербанк. Проте є суттєва різниця в ціні…

Альтернативна енергетика: чи переосмислили її роль

Ще одна альтернатива традиційному енергопостачанню – альтернативна енергетика. Наскільки затребуванішими стали сонячні батареї, чи побільшало в місті ліхтарів вуличного освітлення на фотоелементах?

Павло Конопко вважає, що в умовах воєнного стану системна робота у цій сфері поки що непідйомна для держави, адже основні видатки мають іти на забезпечення Збройних сил. Крім того, більшість міст спроектовані в ті часи, коли про зелену енергетику навіть не йшло мови.

«Це програми на 5-10 років, вони мають передбачати повністю переоснащення міст та сіл. В умовах воєнного стану можна зробити маленькі локальні острівці, які б діяли у мікрорайонах чи на території ОСББ. Якщо говорити про системну державну роботу в цьому напрямку, то хочу згадати про процес заміни ламп розжарювання на світлодіодні лампи. Для Кіровоградської області виділено 680 000 таких ламп, на які можна замінити лампи розжарювання», – зазначив Конопко.

Пункти незламності – чи вистачить їх?

Для тієї категорії населення, яка не може дозволити собі купити генератор чи зарядну станцію, по всій області працюватимуть пункти незламності. Для декого це буде чи не єдина можливість підзарядити телефони і погрітися. Наразі в області налічується 737 пунктів незламності, з них 358 – це утворені органами місцевого самоврядування, також 57 пунктів створені службою ДСНС (32 пункти у пожежних частинах), 23 мобільні пункти і два пересувних пункти незламності на базі спецавтомобілів. Ці пункти були перевірені ще на початку вересня (комплектація від генераторів подовжувачів зарядних пристроїв тобто наявність засобів гігієни продуктів харчування, води)

«У цьому році ми підготовлені ще більше, ми отримали певну кількість спеціалізованої техніки, на якій вже встановлені генератори – доволі потужні.

ДСНС готова відреагувати на будь-які виклики», – запевнив Василь Штогрін.


«Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю групи редакцій «Медіаколо» («Пульс», «Нова газета», «Без купюр») і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу».

Нагадаємо, системи енергопостачанння відремонтували у понад 800 будинках Кіровоградщини

Читайте також: понад 4 тисячі жителів Кіровоградщини за рік жодного разу не заплатили за електроенергію

Поширити:

Залишити коментар:

коментар