Російський слід відсутній: міськрада просить не перейменовувати Олександрію

На днях  відбулось засідання міської комісії з питань топоніміки, охорони культурної спадщини та місцевої символіки. До цього майже два місяці працювали історики, краєзнавці, фахівці міської ради та різних структур міського та обласного рівнів. Шукали підтвердження, чи справді Олександрія названа на честь Олександра І.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на голову Олександрії Сергія Кузьменка.

Український інститут національної пам’яті склав список населених пунктів, які підлягають перейменуванню, серед яких – і Олександрія. В обгрунтуванні вказано: «1784 року Усиківку перейменовано на Олександрівськ (згодом Олександрію) на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І».

За результатами роботи комісії встановили, що окремий іменний указ чи епістолярний документ, у якому було б зазначено походження назви міста Олександрія, відсутній.
Наявні офіційні документи ХVІІІ-ХІХ століття не містять доказів найменування Олександрії на честь членів родини російських імператорів.

Відтак міська рада та громада міста вважають, що назва населеного пункту має бути збережена.
Звертаємось до Українського інституту національної пам’яті з проханням зберегти історичну назву міста Олександрії. А також вилучити Олександрію з переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку і підлягають перейменуванню

“Зібрали довідки від Державного архіву Кіровоградської області, обласного краєзнавчого музею, Регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань, обласної наукової бібліотеки імені Чижевського, міського музейного центру імені Худякової, Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАН України, а також дослідження автора книги «Олександрія. Історія Задніпров’я» Віктора Голобородька”, – йдеться у повідомленні Сергія Кузьменка.

Нагадаємо, в Олександрії проводять опитування щодо перейменування міста

Читайте також: сім років тому Кропивницький позбувся Кіровограда. Як це було

Поширити:

Залишити коментар:

коментар