У Великовисківській школі естетичного виховання звільнився весь колектив

© kigip.com.ua

Без директора та більшої частини викладачів (крім одного) залишилась Великовисківська школа естетичного виховання, що у Мар’янівській громаді, в якій навчається близько 200 дітей з усієї громади.

Як стало відомо Першій електронній газеті, після того, як заяву про звільнення з посади за власним бажанням подала директорка школи естетичного виховання Любов Шевцова (і цю заяву задовольнили), такі ж заяви написали і всі (за винятком однієї) викладачі школи.

380188588-1042063650140915-3984548058257752453-n

Такого кроку, за словами заступниці сільського голови з гуманітарних питань Світлани Кравченко-Бобринець, засновники навчального закладу не очікували, а однією з можливих причин звільнення керівника школи і викладачів назвала певні фінансові питання в ході тарифікації навчального закладу.

«Три мільйони гривень на рік для школи в такий непростий час – це, погодьтеся, немалі кошти для нашої сільської громади. Причому, з них на зарплату витрачалось два мільйони сімсот тисяч гривень.

Є й інші питання, як от, погодинне навантаження на викладачів, робота на територіях старостинських округів, яку ми, як засновники школи, бачимо пропорційною і однаковою для усіх.

Але коли ми стали обґрунтовувати свою позицію і щодо економії коштів, і стосовно організації навчального процесу, то зустріли от таку реакцію – із заявами на звільнення. Як буде далі, поки не можу сказати. Це неочікувано. Звісно, будемо шукати вихід з цієї ситуації», – прокоментувала Світлана Кравченко-Бобринець.

Ситуація дійсно схожа на “патову”, адже звільнена директорка уже не може підписати заяви викладачів, а крім неї цього не зробить ніхто. Хіба що “відкличуть” заяву або призначать нового керівника школи…

Тим часом у соцмережах великовищани жваво обговорюють те, що сталося. Ось як відреагувала на це відома громадська активістка, волонтерка Тетяна Бердник.

«Виявляється, що отак можна знищити мистецьку школу у селі, де більше 200 діток проводять свій вільний час та на вихідних, мотивуючи лише тим, що на цю школу витрачаються великі кошти під час війни! Можна знищити без рашистів своїми горе-керівниками…

Створили громаду з надією, що село разом з громадою будуть розвиватись. Розвиваємось: директора, яка створила прекрасний фаховий колектив мистецької школи, яка має всеукраїнські нагороди, “попросили” написати заяву за згодою сторін; колектив, який працює не один десяток років, написати заяви на звільнення. Не забули, до речі, й про директора Мар’янівського ліцею, який також пішов за згодою сторін, ще й години, як вчителя відібрали.

В обласному рейтингу цей ліцей на 16 місці. Нездорова ситуація і у дитсадочках, люди змушені звільнятись. Це така економія бюджету? Де дітки будуть? А що далі? Молоді немає де проводити вечорами час, залишається що – пиячити? Танцювальний колектив залишився без зали для занять, фахівці масово звільняються.

В селі люди замість того, щоб працювати на перемогу, об’єднуватись і хоч чим небуть наближати перемогу, починають колотитись, люди не розуміють, що твориться. Працівники бояться сказати власну думку, бо завтра залишаться без роботи. Гинуть наші сини. Мій син загинув, він дуже любив село, односельців. Не для того він воював, щоб таке відбувалось у селі.

Тому я вважаю, що ми сьогодні не повинні мовчати а разом відстоювати інтереси села, майбутнє дітей, які тут ще є. Тому сподіваюсь на порозуміння керівництва громади з мешканцями….».

Як зазначила директорка школи Любов Шевцова, всі ці роки вона намагалася згуртувати колектив і зберегти його. Сьогодні кількість викладачів зменшилася (наприклад один із викладачів мобілізувався, ще одна викладачка у декреті). І на тих умовах, які пропонує влада – скоротити оплату праці при тому ж навантаженні або ще й більшому – фізично неможливо продовжувати працювати.

380300080-1549437522465915-5320892875514675678-n

Викладачка школи естетичного виховання Ірина Бачинська каже, що написані ними заяви не підписані керівником, адже на той час Любов Шевцова вже звільнилася, а нового директора ще не призначили.

«Керівництво громади вважає, що в нас великі зарплати і їх треба зменшувати. У той же час, наприклад, у музичну школу беруть людину на посаду швеї, закуповують нові меблі. А на вчителів не вистачає? Якийсь дисбаланс. От ми й вирішили стояти на своєму.

Щодо рішення Любові Іванівни (директорки школи – ред.), то я пішла працювати саме з цією людиною. Ми так гармонійно працювали, ми були ніби острівець злагодженої роботи. Наскільки я знаю, її заяву на звільнення підписали відразу. Ми були в шоці від цієї новини і тому рішення колективу можна вважати нашим протестом.

Ми не можемо знайти людину, яка могла б проводити заняття з фортепіано, а вони (керівники громади – ред.) так розкидаються кадрами. Та пожалійте дітей! Щодо великих зарплат, то чистими я отримую близько 8 тис. грн на місяць, дві тисячі у мене йдуть на дорогу з Малої Виски. Лишається шість тисяч – мінімальна зарплата. Я більше стопчу взуття, ніж зароблю…

Щодо нового керівництва школи, то нам обіцяли представити нового директора у понеділок, але цього не сталося – перенесли на четвер. Побачимо, почуємо… Кажуть, це хтось із Кропивницькго», – прокоментувала Ірина Бачинська.

Певні надії жителі громади мають на найближчу сесію сільської ради, сподіваючись, що депутати все ж приймуть рішення, яке дозволить зберегти і колектив навчального закладу, і саму школу.

380382504-206371355686318-2045096740059873642-n

380706639-141868882302254-5995366666223617342-n

380402487-619581823671496-861509477121957854-n

Володимир Тільнов для Першої електронної газети

Читайте такожПровідна актриса Інна Дорошенко пішла з Театру корифеїв

Поширити:

Залишити коментар:

коментар