В Олександрії проводять опитування щодо перейменування міста

Топонімічна комісія спільно з істориками та краєзнавцями дослідить доцільність перейменування Олександрії.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на телеграм-канал міського голови Олександрії Сергія Кузьменка.

Причиною цьому стала рекомендація перейменувати місто від Інституту пам’яті. Підставою є те, що 1784 р. Усиківку перейменовали на Олександрівськ (згодом на Олександрію), на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І.

“Важлива тема, яку обговорюють. Дякую олександрійцям за активність і дискусію в соцмережах. Зараз ваша думка дуже важлива. Розумію, що потрібно позбавлятись наративів і топонімів країни-агресора – це надважливе завдання нашої держави.  Ми поважаємо роботу Інституту пам‘яті. Тому звернемо увагу на те, що вони просять. Особисто мені не відомі факти, що наше місто називалось у честь когось конкретного. Можливо, назва все ж свідчить про причетність до елінської чи європейської культури?Тому даю доручення топонімічній комісії міськради – залучити істориків та краєзнавців і дослідити офіційні історичні документи, чи є підтвердження, що Олександрія названа на честь імператорів? Топонімічна комісія також має звернутись до Інституту пам‘яті за роз‘ясненнями і з’ясувати їхні джерела. Маємо провести виважене і толерантне дослідження і на основі нього звернутись до Верховної ради. Такий план дій від мене як міського голови”, – написав у зверненні до містян Сергій Кузьменко.

Окрім цього, наразі в телеграм-каналі міського голови проводиться опитування, де кожен житель Олександрії може висловити своє ставлення до переменування міста.

Нагадаємо, міськрада затвердила перейменування 24 вулиць у Кропивницькому

Читайте також: сім років тому Кропивницький позбувся Кіровограда. Як це було

Поширити:

Залишити коментар:

коментар