Чому на Кіровоградщині побільшало диких тварин і чи варто панікувати

© galka.if.ua

На Кіровоградщині зафіксували збільшення випадків сказу серед тварин. Фахівці стверджують, що імовірною причиною цього  є загальне зростання їхньої міграції внаслідок бойових дій на сході та півдні країни на відносно безпечні території, серед яких і Кіровоградська область.

Про це під час брифінгу розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини головного управління держпродспоживслужби Кіровоградської області Руслан Крайносвіт, інформує Перша електронна газета.

За словами чоловіка, цьогоріч найбільше випадків сказу у тварин зафіксовано на території колишніх Бобринецького, Гайворонський, Новоархангельського та Новоукраїнського районів.

Однак, стверджує Руслан Крайносвіт, врегулювати чисельність тварин не вдається через заборону мисливської діяльності під час воєнного стану, а також на розповсюдження вакцини проти сказу з повітря.

“Наразі ми спостерігаємо міграцію деяких тварин з територій, на яких тривають активні бойові дії. Вони лякаються і переміщаються на більш спокійні території. Як відомо, з повітря ми не можемо розкидати ліки від сказу, окрім цього маємо заборону на полювання”, – зазначає посадовець.

Наразі ліки на визначених територіях, в місцях найбільшої концентрації тварин планують розповсюджувати вручну. Враховуючи сили й засоби, якими володіють фахівці, вони можуть охопити лише 10 відсотків площі області. Тут розповсюдять 50 тисяч вакцин. До вторгнення розкидали 500 тисяч вакцин.

“Ми в повному обсязі забезпечні вакциною для щеплення домашніх улюбленців, а саме котів та собак. Орієнтовно, ми маємо резерв цих ліків приблизно 150 тисяч. Я хотів би закликати власників домашніх тварин, дрібної рогатої худоби та великої , відповідально ставитися до вакцинації від сказу,  проводити її раз на рік. Вона абсолютно безкоштовна. Також, хотів би звернутися до мешканців сільських територій з проханням не випасати безконтрольно худобу на пасовищах, тому що є ймовірність зараження від укусу лисиці вірусом сказу”, – закликав чоловік.

Руслан Крайносвіт заспокоює кропивничан, кажучи, що наразі ситуація дійсно напружена, в суспільстві загострене питання щодо сказу лисиць.

“Варто не забувати, що  лисиці “гостюють” в нашому місті щороку. Це пов`язано з географічними особливостями Кропивницького, через яке протікає річка. Він  також має багато очеретяних територій по яких тварини переміщаються з околиць міста до його центру. Тому варто лише дотримуватися вказівок щодо поводження з дикими й безпритульними тваринами, й у разі укусу негайно звертатися до медичниго закладу”, – підсумував начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.

Довідка :

Запобігти сказу можна за умови виконання таких правил:

  1. Всі громадяни зобов’язані щорічно щеплювати своїх собак та котів проти сказу. Утримувати собак лише на прив’язі, або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам мати на випасі сторожових собак, не щеплених проти сказу.
  2. В жодному разі не треба вбивати тварину, яка покусала людину чи тварину! Її треба тримати ізольовано і спостерігати протягом 10 днів. Про це негайно слід повідомити медичному та ветеринарному працівникові. 3. При появі біля гурту сільськогосподарських тварин хижаків (лисиць, вовків та інших) та нанесення ними покусів тваринам необхідно терміново сповістити сільських або міського голову, ветеринарних та медичних працівників.
  3. Слід пам’ятати, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвичайно (наближається до людей, тварин, населеного пункту) є підозрілою щодо захворювання на сказ. З такої відстріляної тварини не можна знімати шкуру. Про це слід сповістити ветпрацівників.
  4. Кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ. До з’ясування причин захворювання при наданні тварині лікувальної допомоги ветпрацівниками слід дотримуватися правил безпеки.
  5. Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.

  Якщо стався укус

  1. Терміново (оскільки вірус втручається в організм впродовж 15 хвилин) промити рану від покусу тварини або місце, куди потрапила її слина, великою кількістю проточної води та натерти шкіру господарським милом до утворення густої мильної піни. Звернутись в медичний заклад та повністю пройти призначений курс щеплень в передбачений строк.
  2. Суворо дотримуватись режиму, призначеного лікарем. Вживання будь-яких спиртних напоїв в період вакцинації категорично заборонене.

Щоб не заразитись сказом:

  1. Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.
  2. Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними. Доставляйте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин, або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.
  3. Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.
  4. Не знімайте шкуру з диких тварин при їх знаходженні.
  5. У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
  6. Укушені рани, подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом, краї рани обробіть 70 0 спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного щеплення чи серотерапії.
  7. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.
  8. Щорічно доставляйте на щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак.

Нагадаємо, на Кіровоградщині зареєстрували 56 випадків сказу цього року.

Читайте також: У Світловодську ввели карантин через скажену лисицю, яка забігла в місто

Поширити:

Залишити коментар:

коментар