Кропивничан запрошують на виставку картин художника з Маріуполя

Напередодні Дня міста в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулося відкриття виставки «Нерозказані історії», котра презентує графічні твори маріупольського художника Павла Пономаренка, який тимчасово мешкає у Львові. Цей захід став символічним об’єднанням українських міст – героїчного Маріуполя, Львова та Кропивницького, де мешкає чимало маріупольців.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на директорку художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна Віту Чернову.

Павло Пономаренко народився 1 травня 1979 року у Маріуполі на Донеччині. Закінчив Харківський національний університет радіоелектроніки за спеціальністю «комп’ютерні мережі та системи», отримав диплом аналітика комп’ютерних систем.

4

Працював на металургійному комбінаті «Азовсталь» у Маріуполі. Не маючи фахової художньої освіти, з 2011 року почав займатися образотворчим мистецтвом. Працює у жанрі кубізму, абстрактного мистецтва. В своїх роботах пропонує бачення навколишнього світу через аналіз геометричних форм. З 2017 року є членом Національної Спілки художників України. Учасник всеукраїнських та міжнародних художніх виставок. Першу персональну виставку презентував у Маріуполі в 2021 році. Багато його творчих робіт залишилися там і подальша їхня доля йому невідома.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну змушений був разом з дружиною та трьома дітьми у середині березня 2022 року покинути рідне місто. Нині мешкає у Львові. Але художник продовжує займатися живописом. У липні 2022 року відбулася його персональна виставка «Рефлексії» в галереї «ХотАртХол» у Львові в рамках проєкту «Україна після 24.02», на якій він представив серію графічних та живописних творів у стилі кубізму, більшість з них у чорно-білих тонах – на контрасті, з великою кількістю гострих кутів.

Презентувала виставку провідна наукова працівниця музею відома кропивницька художниця Ольга Краснопольська, адже саме вона запропонувала Павлу Пономаренку влаштувати виставку в музеї художника Олександра Осмьоркіна, який у своїй творчості 1910-1920-х років теж захоплювався кубізмом та іншими течіями авангардного мистецтва. Під час виступу мисткиня зазначила, що Павло Пономаренко вже бував у нашому місті у вересні 2016 року на відкритті виставки «Спадкоємці Куїнджі» з нагоди відзначення 175-річчя з дня народження уродженця Маріуполя живописця і педагога Архипа Куїнджі із приватного зібрання маріупольського колекціонера Олександра Чернова в галереї «Єлисаветград».

image

Експозицію представленої в музеї виставки складає 41 графічний твір Павла Пономаренка. Виконані вони акриловими та гуашевими фарбами в авторській манері у 2022-2023 роках у Львові.  Особливу увагу привертають автопортрети митця – «Сумний автопортрет» 2022 року, «Автопортрет» та «Селфі».

“За допомогою цієї виставки я пропоную відчути ті емоції, котрі відчували, я в цьому впевнений, багато маріупольців. Умовно виставку можна поділити на дві частини – чорнобілу та кольорову. Можна сказати, що ця виставка відображає мій стан в той чи інший період часу, судячи за кольорами – чорно-білі роботи минулорічні, восени 22-го я почав робити вже щось кольорове: відрефлексовані події з моєю родиною, містом та державою вилилися в чорно-білі роботи з додаванням червоного. Але серед них є й позитивні чорно-білі роботи – це Львівські трамвайчики. Загалом, це окрема тема, але ці роботи, на мій погляд, дуже позитивні. Але нічого вічного не буває, то все ж я дозволив собі знов експериментувати з формою за допомогою кольорів. Роботи абсолютно різні за виглядом, але в них є одна загальна риса – кожна з них щось розповідає. Це ті історії, котрі сталися вже тут у Львові зі мною та моїм оточенням. На художника впливає багато чого – новини, оточуючі люди, загальна ситуація. Тому мистецтво, яке я знаю, суто суб’єктивне. Але все ж я пропоную зануритися у виставку та відчути ті емоції, котрі відчував я, коли робив ці роботи: сум, тугу, веселість, радість та взагалі позитив”, – розповів митець.

Кропивницькі художники, які завітали на вернісаж теж вирішили креативно привітати колегу і свої відгуки про виставку намалювали на аркушах ватману, які є складовою експозиції виставки, як і дерев’яні конструкції у формі куба, що символізують міські будинки-висотки.

2

Всіх, хто цікавиться сучасним українським образотворчим мистецтвом, запрошують завітати в музей і переглянути виставку графіки Павла Пономаренка «Нерозказані історії» або ознайомитися з її електронною версією на вебсайті музею.

3

5

6

Нагадаємо, в обласному Музеї мистецтв презентували виставку «Мистецтво, породжене війною»

Читайте також: після тиші – говорити: у Розумівці відбудеться виставка світлин місцевих остарбайтерів

Поширити:

Залишити коментар:

коментар