8 місць на Кіровоградщині визнали туристичними магнітами України

© Freepik

Державне агентство розвитку туризму України оновило перелік «Туристичних магнітів України». До розширеного списку увійшло вісім локацій на Кіровоградщині.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ДАРТСУ.

З Кіровоградської області туристичними магнітами визнали:

  1. Заповідник-музей “Хутір Надія”. Створений на території садиби, що належала драматургу Іванові Карпенку-Карому (Тобілевичу). Садибу закладено в 1871 році його батьком і названо іменем дружини — Надії Тарковської.
  2. Музей ракетних військ. Унікальний військовий музей у Побузькій громаді, який створили на базі бойової позиції ракетного полку. Експозиція музею відображає історію ракетних військ стратегічного призначення, представляє різноманітну спецтехніку,  системи космічного зв’язку тощо.
  3. Театр корифеїв. Кропивницький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького — перший професійний український театр. Приміщення театру споруджено у Єлисаветграді (тепер Кропивницький) 1867 року. Тут же 27 жовтня 1882 року супереч категоричним імперським законам, народився перший професійний національний реалістичний театр під орудою М. Л. Кропивницького — реформатора української сцени. Нове життя театр отримав, коли колектив очолив режисер-переселенець з Херсонщини В’ячеслав Вандрашек.
  4. Озеро Берестувате (інша назва — Чорне) — озеро в Україні, в межах колишнього Знам’янського району, розташоване поблизу села Водяного. Озеро оточене болотом «Чорний ліс» і є гідрологічною пам’яткою природи України. За легендою, це озеро бездонне і нікому з учених не вдавалося виміряти його реальну глибину. Найімовірнішою причиною виникнення цієї легенди є карстове походження озера. Воно знаходиться у карстовому розломі, який спочатку міг досягати сотень метрів, а потім замулився.
  5. Урочище “Каскади”. Геологічна пам’ятка природи, розташована в долині річки Буки (права притока Плетеного Ташлика) поблизу села Злинка (Маловисківщина). Один з небагатьох осередків природних водоспадів на теренах Придніпровської височини. Презентує 9 видів рослин з числа Європейського Червоного списку та Червоної книги України, 3 види раритетних рослин зі статусом міждержавного та 6 видів зі статусом державного рівня охорони, 58 видів включених до охоронного списку Бернської конвенції.
  6. Геометричний центр України. Точка,  вирахувана у 1989 році за допомогою аналого-картометричного методу (перетин ліній, що з’єднують захід зі сходом і північ із півднем), як центр території України. Розташована на околиці селища Добровеличківка, в районі «Козацька криниця». Тут у 1991 році встановлено пам’ятний знак «Географічний центр України» .
  7. Етнолабораторія “Баба Єлька”. Інтерактивний музей старожитностей і автентичноїї культури сучасної Кіровоградщини. Створений командою ГО “Баба Єлька” як один з методів боротьби з меншовартістю і малоросійством. Тут зібрано більше тисячі речей, які представляють самобутню культуру центральної України: реманент, посуд, одяг і взуття, прикраси, воскові вінки, рушники, скрині і мисники, старовинні фото та багато іншого. В Етнолабораторії проводять екскурсії, влаштовують майстер-класи з традиційних видів мистецтва, лекції для студентів. Команда “Баби Єльки” не лише зберігає речі, а й життєві історії їхніх власників, які і гріють серце, і холодять кров у жилах. Це місце, яке відвідавши один раз, вже не забудеш ніколи.
  8. Комплекс об’єктів Світловодщини (ГЕС, яхт-клуб, Блакитне озеро). Блакитне озеро знаходиться в оточенні соснового лісу недалеко від міст Світловодськ та Кременчук. У 50-роки на цьому місці був піщаний кар’єр, а коли промисловість закрили, він наповнився водою. Такий колір озеро має завдяки покладам блакитної глини, що знаходяться біля берегів. На піщаних берегах облаштовано рекреаційну зону з місцями для відпочинку і активного дозвілля, спортивними і дитячими майданчиками. У Світловодську працює яхт-клуб “Кристал”, який надає послуги з водного туризму. Тут можна замовити катер і влаштувати незабутню прогулянку по хвилях.

image

Загалом по Україні до списку увійшло 170 визначних туристичних місць з 25 регіонів України, в тому числі Криму. Список магнітів не повний і буде розширюватися.

«2023 рік для туристичної галузі України став роком внутрішнього туризму. Завдяки українцям, які продовжують подорожувати і відпочивати у своїй країні, туристична галузь може функціонувати та сплачувати податки. Щоб стимулювати внутрішній ринок подорожей, ми разом з представниками місцевої влади, активним бізнесом та регіональними профільними асоціаціями розширили карту туристичних магнітів. Впевнена, що саме ці дестинації якнайкраще презентують нашу історію, культурну та релігійну спадщину як для самих українців, так і для іноземців», – зазначила очільниця ДАРТ Мар’яна Олеськів.

Карту туристичних магнітів України можна переглянути за посиланням.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар