Донорство – теж донат: у Кропивницькому оголосили благодійну акцію до Дня міста

Ілюстрація pozvonochnik.info

Наступного тижня Кропивницький відзначатиме День міста. Цьогоріч з об`єктивних причин влада не планує проводити  масових заходів, однак розповідає про  ініціативи, які будуть реалізовуватися в обласному центрі найближчим часом до дня народження обласного центру. Одна з таких ініціатив – донорство.

Про це під час брифінгу розповіли заступниця начальника управління охорони здоров`я міськради Лариса Кудрик та керівниця обласної станції переливання крові Тамара Русначенко, інформує Перша електронна газета.

“В третю неділю вересня, як зазвичай, ми святкуємо день народження Кропивницького. Всі пам`ятають як місто святкувало раніше: з пирогами, танцями, концертами й гуляннями. Наразі інші часи – триває війна. Для того, щоб пришвидшити настання мирних часів, кожен з нас повинен зробити все можливе для Перемоги.

Я знаю, що кропивничани волонтерять, допомагають воїнам як тільки можуть. Хочу сказати, що здача крові – це теж донат. Здача крові однією людиною може зберегти життя трьох захисників.  Кожен з нас може врятувати життя того, хто кожного дня рятує життя сотень і тисяч людей. Тому пропоную зробити цей тиждень особливо активним і провести під лозунгом “Врятуй життя воїна”, – закликала Лариса Кудрик.

photo-5465255896461461625-y

Донорами крові можуть бути здорові люди віком від 18 років і вагою від 50 кг .

Здорова людина – це та, яка не має протипоказань. Якщо вам властиві хронічні захворювання, ви приймаєте ліки чи стоїте на обліку, ви не можете бути донором тимчасово або взагалі.

Протипоказання для донорства поділяють на тимчасові та абсолютні. Існує також список певних продуктів, які не варто вживати перед донацією.

Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

  • молочні продукти та яйця – за добу до донації;
  • горіхи, фініки та банани – 24 год;
  • соління – 24 год;
  • ковбасні вироби – 36 год;
  • копчена, гостра, пряна та смажена їжа – 48 год;
  • буряк – 48 год;
  • чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади – 48 год;
  • алкоголь, енергетичні напої – 48 год;
  • чорниця – 72 год;
  • лікарські засоби – 24-72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.

З іншими порадами та рекомендаціями можна ознайомитися зареєструвавшись на  сайті ДонорUA (https://e.surl.li/become_a_donor).

Адреса Кіровоградської обласної станції переливання крові: вулиця Преображенська, 88

Графік роботи: з 8 до 12.

Телефон: 0522-225698.

Нагадаємо, чи можуть здавати донорську кров люди з короткозорістю.

Читайте також: понад 10 літрів донорської крові здали рятувальники Кіровоградщини

Поширити:

Залишити коментар:

коментар