Чи можуть здавати донорську кров люди з короткозорістю

© Twitter

Більшість центрів крові не приймає донорів з міопією (короткозорістю), якщо показник втрати гостроти зору перевищує -6.

Фахівці проекту donor.ua пояснюють, чому людей відсторонюють від донорства, хоча за чинним законодавством міопія не є протипоказом до здачі крові, інформує Перша електронна газета.

«У «Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів», затвердженому у 2005 році, міопія вище -6 була у списку протипоказань до здачі крові. Пов’язували це з ризиком відшарування сітківки. Проте ніяких наукових підтверджень цьому немає, і в редакції 2021 року у Порядку немає такого пункту, як «слабкий зір» або «висока міопія». Проте центри крові зазвичай не допускають донорів з високою міопією, хоча є винятки», — розповідає Людмила Лінник, координаторка платформи ДонорUA.

За її словами, рішення фахівці приймають, спираючись на суб’єктивний професійний досвід, оскільки загального правила для таких випадків не існує. Тому потенційні донори з високою міопією, на жаль, мають бути готовими до аргументованої розмови з працівниками центру крові.

«Те ж саме стосується лазерної корекції зору. В одних центрах крові вимагають, аби після операції пройшло 6 місяців, як після більшості оперативних втручань, в інших — взагалі не приймають таких донорів, також посилаючись на ризик відшарування сітківки», — додає Людмила Лінник.

Вона також зазначає, що вузькопрофільні фахівці, такі як окулісти, зазвичай не можуть надати своїм пацієнтам точної відповіді щодо того, чи можуть вони бути донорами крові, і остаточне рішення завжди приймає лікар-трансфузіолог.

Нагадаємо, у Кропивницькому донорів просять здавати кров.

Читайте також: Міфи про донорство крові

Поширити:

Залишити коментар:

коментар