У громаді на Кіровоградщині до Дня Незалежності встановили арт-об`єкт

До Дня Незалежності України в Новомиргороді встановили скульптуру «Зсув», авторами якої є відомі українські скульптори Микита та Єгор Зігури.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на голову Новомиргородської громади Ігоря Забажана.

Офіційне відкриття витвору мистецтва не проводилось в зв’язку обмеженнями що запроваджені в області й державі в дні відзначення державних свят.

Проєкт «Зсув»- це скульптурна серія братів Микити та Єгора Зігури, що створювався впродовж декількох років. У цій скульптурній серії розпочато тему еволюції свідомості, яка найбільш виразна в перехідних віхах історії людства, у найскладніших її періодах.

Цикл робіт «Зсув» виконаний з різних матеріалів; це скульптурні портрети контрастних емоційних станів особистості: від тривожного очікування та розпачу до абсолютного спокою.

Однойменна скульптура з цього циклу втілена в масштабі спеціально для міського парку міста Новомиргород.

Два портрети особистості: один – спокійний та врівноважений (зовнішня сторона людини), а другий – перейнятий тривогою (сторона внутрішня).

Скульптура передає період трансформації свідомості, сповненої сумнівів, болісних розчарувань, позбавлення примарних цінностей задля само ідентифікації у просторі нової дійсності. Емоційні стани автори передають виліпленими з глини і відлитими з алюмінію обличчями, що накриті тканиною, напруженими пальцями чоловічої руки, елементами драперії.

“Загальна композиція скульптури відображає незворотні зміни і те як наша свідомість реагує на них. В ідеї скульптури закладено багато символів, що дають можливість уважному глядачеві зрозуміти глибину задуму авторів. Війна поділила на “до” і “після” наше буття. Для більшості українців життя докорінно змінилось. Воно продовжує змінюватись. Багато людей втратили домівки, здоров’я та, навіть, своє життя. Це величезний, тектонічний зсув що зараз відбувається в свідомості цілої нації, а можливо і всього світу”,- йдеться на сторінці міського голови.

Єгор і Микита Зігури – сучасні українські скульптори, автори масштабних інсталяцій та арт-об’єктів. Учасники волонтерської організації «Фронт Арт», яка з початку повномасштабного вторгнення надає допомогу Збройним Силам України.

Роботи братів здобувають визнання в Україні та за кордоном — про це свідчить їх участь у міжнародних арт-проєктах, аукціонах та арт-ярмарках. Скульптури митців зберігаються в приватних колекціях в багатьох куточках світу.

Зігури є авторами монументальних скульптур, що встановлені в публічних просторах України, Європи, Австралії та США. Автори працюють як із класичними, так і з новими матеріалами, експериментуючи з формою та пластикою.

Сьогодні біля скульптури «Зсув» діє фотовиставка, де представлені матеріали, які дійсно підтверджують, що в нашій національної свідомості відбувається масштабний зсув та переосмислення багатьох колись зрозумілих і звичних речей.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Нагадаємо, в Олександрії створили стінопис на скейт-майданчику (ФОТО)

Читайте також: у Кропивницькому молодь розфарбувала міст через Інгул

Поширити:

Залишити коментар:

коментар