В Україні забороняють географічні назви, пов’язані з росією

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який забороняє давати географічним об’єктам назви, пов’язані з росією.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на hromadske.ua.

Документ вносить зміни до низки законів, постанов, указів президента, зокрема до законів «Про географічні назви» і «Про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Так, в Україні забороняють давати географічним об’єктам назви, що звеличують, пропагують, увіковічують або символізують:

-загалом росію;
-російські пам’ятні, історичні, культурні місця, дати, події;
-російських діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших держав, переслідували -дисидентів за критику тоталітарного радянського та російського режиму тощо.

Автори закону переконані, що це дозволить очистити суспільний простір від нав’язаних ідеологем, а також встановить історичну справедливість і відновить українську історико-національну топоніміку, доповнить її іменами новітніх героїв.

«Ми маємо скинути цей колоніальний тягар, що нав’язувався нам багатьма десятиліттями, а то і століттями. І саме сьогодні є можливість створити нову ідентичність, подолати імперські колоніальні міфи, віднайти та утвердити ту історичну пам’ять, яка належить нам — українцям, щоб стати повноцінним господарем на своїй землі», — наголошують у пояснювальній записці.

Нагадаємо, Кропивницький позбавляється радянського сліду: перейменують 25 вулиць і провулків

Читайте також: в Антарктиці декомунізували дороговказ “Кіровоград”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар