Ерл Грей vs. Лапсанг Сушонг: битва смаків

Найпопулярніші чаї у західній традиції – аристократичний бархатистий Ерл Грей і загадковий Лапсанг Сушонг із чоловічим характером. Яким чином саме ці два смаки змогли завоювати світ, і звідки вони походять? Дізнаємося просто зараз.

Порівняти зовсім несхожі, але завжди популярні чаї варто хоча б для того, щоб зрозуміти, як східні й західні традиції виготовлення та розуміння смаку з’єднались у справжніх шедеврах, що стали європейськими фаворитами – чаях Earl Grey (https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay/vid-erl-grey) та  Лапсанг Сушонг (https://newtea.ua/uk/chay/chernyy-chay/vid-lapsang-sushong).

real-0b020b43-5728-4a7c-a9c1-52e94030cf18

Технологія копчення vs. олія бергамоту

Чай Лапсанг Сушонг є західною інтерпретацією китайського чаю Лао Сун Сяо Чжун. Його назва перекладається як «малий кущ стара сосна». Тобто, чайний лист коптять на соснових дровах. Саме Лапсанг Сушонг можна вважати першим у світі ферментованим чаєм.

Сьогодні технологія спростилась: часто чайний лист просто ароматизують рідким димом. Та справжній чай досі отримує свій аромат природним шляхом – через копчення.

Те ж можна сказати про Чай Ерл Грей. З технологією додавання олії бергамота в чайний лист колись познайомився британський граф Грей, і привіз цей рецепт зі сходу до столу королеви Вікторії.

Сьогодні також можна знайти дешеві представники Ерл Грею, які просто ароматизують бергамотом. Та справжні поціновувачі обов’язково відчують оригінальний продукт із цитрусовими флавоноїдами.

real-d406f82b-ecb5-4da5-953b-b0fd2a064e02

Порівнюємо смаки та аромати

Лапсанг Сушонг має яскраво-копчений, димний аромат. У його палітрі – мрія мандрівника:

  • багаття;
  • ковбаски;
  • свіжа хвоя;
  • прогріта соснова кора.

У післясмаку – ноти фруктової кісточки та лаврового листа, а смак – надзвичайно солодкий, рідше кисло-солодкий, із в’язкою бархатистою структурою.

Ерл Грей також багатий і танінний, та із зовсім інших причин. Його аромат відчувається навіть через запаяну упаковку:

  • він ментолово-свіжий, майже аптечний;
  • перцевий і пряний;
  • яблучно-домашній.

Бархатистий смак створює асоціацію із графом у сірому костюмі, що повільно і вдумливо п’є чай, спершись на підлокітники свого зручного крісла.

real-a4699516-5294-4597-b847-ee733b32cd20

Ефект чаїв

Лапсанг Сушонг – визначний чай, що запам’ятовується надовго. З нього приємно починати день і брати його з собою в похід для енергії, щоб зігратись і доповнити чудову природну атмосферу.

Ерл Грей – також ранковий або денний напій, що пробуджує, заряджає, допомагає зосередитись. Він швидко і надовго зігріває, піднімає настрій, а також здатен створити святкову атмосферу.

Якому із цих чаїв ви б не надавали перевагу, вас обов’язково налаштують на правильний лад їх унікальні аромати. Як не обирати їх знову і знову?

Поширити:

Залишити коментар:

коментар