Верховна Рада підтримала законопроєкти про діяльність волонтерів

© 24 канал

Сьогодні, 15 серпня, Верховна Рада проголосувала за законопроєкти №7363 та №7364, котрі покликані  змінити на краще умови для діяльності волонтерів.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Центру демократії та верховенства права.

Обидва законопроєкти спільно розробляли українські волонтери, народні депутати та експерти громадських організацій, зокрема учасники проєкту “Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України”.

Документи передбачають такі зміни:

  • До переліку напрямів для волонтерства додастся допомога у подоланні наслідків збройної агресії рф проти України. Адже в оригінальному законі “Про волонтерство” (2011 рік) такого пункту ще не було.
  • З’являться умови для розробки та впровадження державних цільових програм, аби підтримувати волонтерів та навчати їх.
  • Законопроєкти спонукатимуть волонтерів та громадські організації укладати договори про співпрацю.
  • Якщо волонтер отримуватиме компенсацію витрат на відрядження або медогляд чи щеплення, ці гроші не вважатимуться його доходом. Відповідно, волонтер не платитиме з них податки: ПДФО та ЄСВ.
  • Також, не будуть оподатковуватись витрати на участь в заходах, які організовують ГО, БО, що важливо коли йдеться, до прикладу навчання волонтерів (і не тільки) домедичній допомозі, психологічній адаптації, роботі з ПТСР.

“Нарешті усі волонтери, які постраждали під час своєї діяльності, спрямованої на оборону України, зможуть розраховувати на фінансову допомогу. Незалежно від того, у якому регіоні вони працювали. Про це йдеться у волонтерських законопроєктах. Тож, волонтери зможуть розраховувати на підтримку держави”, – наголосила Наталія Повтарь, юристка Центру демократії та верховенства права.

Надалі законопроєкти має підписати Голова Верховної Ради України, після цього їх передадуть на підпис Президенту.

Нагадаємо, волонтерські центри у Кропивницькому переїдуть з територій закладів освіти.

Читайте також: «Скажи «паляниця»: на Кіровоградщині діти організували “блокпост” аби допомогти ЗСУ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар