Чому можна захворіти на коронавірус після вакцинації – пояснює експертка

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© Freepik

Вакцинація від COVID-19 набирає обертів в усьому світі. Але українське суспільство все ще залишається поляризованим щодо цієї теми. Противники щеплення як аргумент наводять повідомлення про випадки захворюваності на COVID-19 серед тих, хто вже вакцинувався.

Як формується імунітет, що може вплинути на ефективність вакцини та чому виникає повторне інфікування, Перша електронна газета дізналася від Ірини Липчак, головної лікарки лабораторії «Інвітро».

— Вже є зафіксовані випадки захворювання на коронавірусну інфекцію після щеплення. Чи означає це, що вакцини недостатньо ефективні?

По-перше, для повноцінної імунної відповіді потрібен час. Якщо людина зіштовхнулася з вірусом відразу після вакцинації, її імунітет міг просто не встигнути сформуватися.

Крім того, вакцина — складний імуномодулюючий препарат, ефективність якого багато в чому залежить від організму самої людини. Тому є люди, які не реагують на вакцину так, як очікується. Тому і вчені, і фармвиробники завжди відкрито говорять про те, що жодна вакцина не забезпечує стовідсотковий захист. Її основна задача — зменшити кількість летальних випадків та тяжких наслідків хвороби.

Щодо коронавірусу, то після вакцинації люди набагато легше його переносять — без ураження легень, тромбозів, летальних випадків. У них COVID-19 проходить максимально наближено до звичайного ГРВІ. Зрозуміло, що і така форма захворювання неприємна, але вона, принаймні, не така небезпечна.

— Як формується імунітет до COVID-19 після вакцинації?

Спочатку виникають імуноглобуліни – антитіла М, які потім замінюються на антитіла G. Тобто, при повторній зустрічі з вірусом організм швидко активується і виробляє високо-специфічні глобуліни G, здатні ефективно боротися з хворобою. І навіть при великому навантаженні імунний процес запуститься швидко, а організм може ефективно протистояти вірусу. А якщо захворювання все ж розів’ється, воно буде протікати легко, без серйозних наслідків для здоров’я.

— Чому все ж таки виникає зараження?

Процес формування імунітету складний сам по собі і протікає у людей по-різному. Для конкретної людини антиген із вакцини може не бути достатньо ефективним. Слабкій імунній системі потрібне підвищене антигенне навантаження, щоб нормально запрацювати.

Багато чого залежить і від інфікуючої дози. Саме тому медики найбільш уразливі: вони працюють в осередках захворювання, де вірусне навантаження перевищує те, яке ми отримуємо у побуті. А велика інфікуюча доза здатна пробити навіть дуже хороший імунний захист. Тому і тим, хто вакцинувався, бажано не нехтувати мірами профілактики. Усім потрібно дотримуватися соціальної дистанції та уникати місць скупчення людей.

— Як можна визначити, чи сформувався імунітет після щеплення?

Сьогодні українцям доступний тест світового лідера у діагностиці інфекційних захворювань – компанії Abbott Diagnostics (США). Він визначає кількісний рівень антитіл класу G (IgG) до COVID-19. Сьогодні це єдиний доступний спосіб оцінки реакції організму на контакт з вірусом.

До речі, наша лабораторія за допомогою цього тесту проводить власне дослідження ефективності однієї з вакцин — CoviShield/AstraZeneca. І дані цілком співпадають з результатами компанії Abbott. Це дослідження, зокрема, показало, що після перенесеної хвороби рівень імунітету у більшості пацієнтів є недостатнім.

Тож вакцинація нині залишається найбільш ефективним захистом від COVID-19.

Нагадаємо, Кіровоградщина отримала 16 тисяч доз вакцини AstraZeneca від уряду Греції.

Читайте також: 22 випадки штаму Delta виявили на Кіровоградщині у серпні

Поширити:

Залишити коментар:

коментар