Болить живіт? Причини можуть бути різними

Медичні центри “ДокторПРО” працюють
за звичним графіком та в повному обсязі.

Скарги на біль «в животі» — в шлунку чи в кишківнику — справа не рідкісна. Причиною можуть бути неякісні продукти, неправильне харчування, кишкові інфекції, бактерії, глистні інвазії. Також причиною можуть стати стреси та хронічні хвороби.

Зазвичай, больовий синдром заважає нормальному самопочуттю і перша наша дія – прийом знеболюючих. Проте необхідно пам’ятати, що біль є симптомом певного захворювання. Для лікарів будь-яких спеціальностей, зокрема, гастроентерологів важливо, який біль в людини: колючого, пекучого чи спазмуючого, тупого чи розпираючого характеру; чи поширюється і куди саме; в якому положенні стає хворому легше; як пов’язаний з прийомом їжі – враховуючи ці симптоми, лікар може судити про локалізацію патологічного процесу.

Для того щоб уникнути загострення насамперед допоможе правильне харчування. Бажано уникати фаст-фудів, газованих напоїв, жирної та гострої їжі. Віддавати перевагу овочам, кашам не жирному м’ясу, рибі. Та якщо все ж хвороба прогресує — не треба займатися самолікуванням! Адже сьогодні часто спостерігаємо ситуації, коли пацієнти не звертаються до спеціалістів, а починають приймати ліки, які рекомендує провізор в аптеці. Шляхом такого самолікування можна стерти симптоматику, ускладнити перебіг захворювання і в подальшому — тактику лікування.

Досить часто, ігноруючи прохання лікарів щодо заборони самолікування, люди неконтрольовано приймають кислотознижуючі препарати протягом тривалого часу при появі болю в епігастрії чи частих проявах печії, таким чином провокуючи передракові стани, зокрема атрофічні гастрити, виникнення поліпів, метаплазії, дисплазії, що суттєво знижує шанси пацієнта на покращання стану здоров’я, а часто й призводить до більш серйозних наслідків.

Звичайно, тільки скарг пацієнта та анамнезу хвороби недостатньо для верифікації остаточного діагнозу, тому практично завжди необхідні лабораторні та інструментальні методи діагностики. Значну роль в даному випадку відіграє ендоскопічне дослідження шлунка та дванадцятипалої кишки, що дає можливість об’єктивно оцінити стан вищевказаних органів, зокрема гіперемію, набряк слизової оболонки, наявність ерозивного компоненту, рефлюксів, повне чи недостатнє змикання сфінктерів, а тим паче, виразкові дефекти.

Пройти ендоскопічне обстеження та консультацію лікаря гастроентеролога можна в медичному центрі «ДокторПРО». Також тут наявне сучасне УЗД обладнання та проводиться лабораторна діагностика. Лікарі ведуть прийом кожного дня крім неділі.
Не терпіть біль, звертайтесь за допомогою!

Поширити:

Залишити коментар:

коментар