В Олександрії розпочнуть процес створення піклувальних рад у школах

© dzerkalo.media

У загальноосвітніх закладах Олександрії працюватимуть над створенням піклувальних (наглядових) рад. У цьому освітянам допоможе команда проєкту “Реформа освіти під громадським контролем”.

Про це Першій електронній газеті повідомила комунікаційниця КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” Світлана Литвиненко.

Фінансова автономія шкіл у цьому місті була впроваджена ще в 2016 році. Кожен навчальний заклад має свій рахунок, яким розпоряджається, розробив власну стратегію розвитку. У деяких закладах навіть є піклувальні ради, однак вони не працюють. З ініціативою завершити процес автономізації шкіл виступила Ірина Сіміненко, заступниця директора НВК “Марто-Іванівський ЗНЗ І-ІІ ст”, яка була учасницею дводенної школи в Кропивницькому, присвяченої темі фінансової автономії шкіл.

Саме вона стала агенткою змін і прийшла з такою ідеєю до керівниці місцевого управління освіти і профільного заступника міського голови. Після цього була ініційована спільна зустріч із директорами усіх шкіл і садочків Олександрії.

“Під час зустрічі ми домовилися, що в рамках проєкту, що зараз втілюємо, ми допоможемо навчальним закладам Олександрії запустити в роботу дієві піклувальні (наглядові) ради, а також проведемо 2 тренінга по написанню проєктів для керівництва шкіл і садочків. Політична воля у керівництва управління освіти до впровадження дієвої фінансової автономії є. Керівники навчальних закладів до фінансової автономії налаштовані скептично, бо уже мають свій досвід, але готові навчатися і пробувати запустити фінансову автономію по-новому”, – поділилася результатами зустрічі очільниця КОО ВГО “Асоціація сприяння самоорганізації населення” Алла Волошина.

Діяльність піклувальних (наглядових) рад при освітніх закладах передбачена Законом України “Про освіту”. Вони є альтернативою традиційним батьківським комітетам, що діють у школах і садочках ще з радянських часів. Така рада є колегіальним органом, склад якого формується засновником закладу або уповноваженим ним органом з урахуванням пропозицій закладів освіти, органів громадського самоврядування закладу освіти, депутатів відповідної місцевої ради, самих батьків. Піклувальна рада допомагає навчальним закладам у розробці стратегії та перспективного плану розвитку і водночас має можливість аналізувати стан виконання цих планів, сприяє залученню додаткових джерел фінансування, що не заборонені законом, та моніторить виконання кошторисів закладу, надаючи свої пропозиції, що є обов’язковими для розгляду керівником закладу. Рада матиме право пропонувати заохочення та стягнення для вчителів і вихователів, а також ініціювати фінансовий аудит закладу.

Нагадаємо, на Кіровоградщині до 3 квітня призупинили освітній процес.

Читайте також: Кропивницьких вчителів навчають надавати першу домедичну допомогу

Поширити:

Залишити коментар:

коментар