“Моголь” на набережній: поки міськрада “розбирається”, у центрі добудували скандальний кіоск

Скандальний кіоск на набережній у центрі Кропивницького готує відкрити свої двері для відвідувачів. Попри резонанс навколо цього павільйону – його таки добудували. Власник споруди ФОП Олександр Дехтярьов стверджує, що з документами на зведення кіоску “на даний момент усе добре”. А в міськраді не можуть відповісти, скасували вони дозвіл на встановлення, чи ні. У підсумку – на території набережної, де, за проектом реконструкції, мала бути спортивна зона, постав черговий торговельний ларьок.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Нагадаємо, цей павільйон почали будувати на набережній ще у 2016 році. Поява чергового торговельного кіоску у центрі міста викликала хвилю критичних публікацій у ЗМІ та обурення серед містян. Міська влада тоді нібито встановила, що під час монтажу кіоску не дотрималися вимог вказаних у паспорті прив’язки тимчасової споруди, і скасувала його. У 2018 році, коли ФОП Дехтярьов продовжив будівництво, комісія з демонтажу тимчасових споруд ухвалила рішення прибрати павільйон. Власник павільйону зі свого боку звернувся до міськради зі скаргою, яку розглядали з осені 2018 року. А навесні 2019 року кіоск добудували.

Поки у міськраді Кропивницького зволікають, ФОП Олександр Дехтярьов підключив кіоск до водних комунікацій, а минулими вихідними на павільйоні з’явилися вивіски “Моголь” та “McMouse”.

В управлінні архітектури не можуть чітко відповісти, скасований дозвіл на розміщення цієї тимчасової споруди, чи ні. Начальника управління з понеділка немає на роботі, а його заступниця розповіла, що не володіє інформацією стосовно цього кіоску.

“У 2016 році ухвалили рішення про скасування паспорту прив’язки цієї споруди. Зведений об’єкт не відповідав цьому паспорту, бо мав ознаки не тимчасової споруди. Але прийшов лист від обласного Управління державної архітектурно-будівельної інспекції області (ДАБІ), що цей об’єкт не є капітальною спорудою. Можливо, це вплинуло на ситуацію. Як далі розвивалися події, я не можу вам сказати, адже я не займалася цим”, – розповіла Ірина Мартинова.

Згідно із “Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності”, затвердженого наказом Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 244 від 21.10.2011, підставою для  розміщення тимчасової споруди є паспорт прив’язки, який видає управління архітектури.

Заступник міського голови Олександр Мосін, який відповідає за архітектурний напрямок, теж відповів, що не володіє інформацією щодо цього кіоску. Чиновник вкотре пообіцяв, що розбереться у цьому питанні. Місяць тому його відповідь була такою ж.

0e4e56ed4396684c040da59e8a2042e6.jpg

Поки у міськраді розбираються, власник ларька ФОП Олександр Дехтярьов запевняє, що паспорт прив’язки на зведення цієї споруди не скасований, і він має повне право будувати на набережній.

“Там була ситуація, коли кіоск виносили на демонтаж. Але ми донесли відповідні акти обстеження від ДАБІ, і довели, що в нас все законно. Ми додали ці документи, написали заяву на міського голову, вони там начебто розібралися, і на даний момент усе добре.

Паспорт прив’язки у нас діючий. Я можу надати копії всіх документів”, – розповів підприємець.

Перша електронна газета й надалі інформуватиме кропивничан про події навколо цього скандального ларька, який спочатку визнали незаконним, ухвалили рішення про його знесення, а потім дозволили збудувати.

Зазначимо, що у вересні 2018 року тодішній заступник міського голови Олександр Грабенко у письмовій відповіді на запит наших колег із “Без купюр” повідомив, що дію паспорту прив’язки цієї споруди анулювали.

Окрім того, у Кропивницькому планують почати масштабну реконструкцію набережної. Ділянку від Михайлівського мосту до вулиці Острівської, де розташований цей кіоск, планують розділити на декілька тематичних зон – для сімейного та молодіжного відпочинку, спортивну та історичну. Ймовірно, цей торговельний павільйон є частиною цієї реконструкції – архітектурною родзинкою усього проекту.

ФОП Олександру Дехтярьову належать літні майданчики біля кафе на території Ковалівського парку та Центрального скверу. Також цей підприємець отримав у 2017 році паспорт прив’язки на розміщення павільйону площею 30 м² біля ринку на вул. Добровольського. А у 2018 році звернувся до міськради з проханням погодити розміщення павільйону площею 30 м² на пров. Фортечному, біля будинку №19.

У місцевих ЗМІ Олександра Дехтярьова пов’язують із сином екс-секретаря міськради Івана Марковського Сергієм Марковським. Вони нібито перебувають у дружніх стосунках.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар