Власник незаконного кіоску на набережній хоче побудувати ще один на Шкільному

На мікрорайоні Шкільний у Кропивницькому незабаром може з’явитися черговий кіоск. Підприємець ФОП Дехтярьов, який незаконно зводить кіоск на набережній, звернувся до міськради із проханням погодити розміщення тимчасової споруди площею 30 м² на пров. Фортечному, біля будинку №19. Це дивним чином співпало з подіями навколо торговельної точки з продажу овочів, яка майже рік знаходилася на тому самому місці. Раптом виявилося, що намет розміщено незаконно і власника змусили покинути ділянку на пров. Фортечному, біля будинку №19.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Події навколо намету на пров. Фортечному розгорнулися наприкінці серпня цього року. До торговельної точки, де реалізують овочі, завітали представники міської ради і повідомили, що вона розташована незаконно.

Як сказали торговцям, на діяльність намету до Державної фіскальної служби поскаржилася адвокатка від імені місцевої мешканки.

намет на пров. Фортечному, біля будинку №19 / © kr-rada.gov.ua

За словами директора ТОВ «Омега» Назара Дубини, якому належить цей овочевий намет, до точки продажу декілька разів навідувалися представники управління торгівлі з вимогою прибрати його. Одного разу боротися із овочевим наметом прийшла ціла делегація у складі представників управління торгівлі, муніципального патруля та поліції. На сайті міської ради цю подію подали “під соусом” нібито протизаконних дій представника фірми  ТОВ «Омега». За версією міськради, підприємець ображав працівницю управління торгівлі після чого їй довелося викликати швидку.

Як розповів Першій електронній газеті директор ТОВ «Омега» Назар Дубина, для діяльності намету, як і годиться, оформили минулого року відповідну картку обліку торговельного об’єкту. Її видали в управлінні торгівлі. При чому, підприємців запевняли, що саме картка обліку дає їм право торгувати на цьому місці – між будинком №19 на пров. Фортечному та торговельним павільйоном, де намет і знаходився.

Картка обліку має термін дії із 27 жовтня 2017 року до 27 жовтня цього року.

image

На деякий час перипетії вщухли. Але вже 10 вересня директор департаменту економіки Андрій Паливода видав наказ про ануляцію картки обліку об’єкту торгівлі. Причиною скасування документу вказано “неналежне оформлення Повідомлення про розміщення об’єкту” та “порушення Правил благоустрою міста”. Відтак власників попросили прибрати намет.

d5bba692a6c840cb0052984cdcf74cc7

У чому саме полягає «неналежне оформлення Повідомлення про розміщення об’єкту» у наказі не уточнили. Майже рік підприємці спокійно торгували, а тепер раптом з’явилися якісь порушення.

Як повідомив керівник департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Андрій Паливода, до нього з управління торгівлі прийшло подання про незаконне розміщення намету на комунальній землі.

“Є стратегічне завдання від керівництва міста щодо боротьби зі стихійною торгівлею. Туди на місце виїжджала комісія, яка визначила, що вони (овочевий намет – ред.) незаконно стоять на комунальній землі. Їм про це повідомили, і попросили прибрати об’єкт на сусідню ділянку, яка перебуває в оренді цієї ж фірми. А мені зробили подання скасувати цю картку у зв’язку з тим, що вони звідти пішли”, – розповів керівник департаменту.

Окрім того, він додав, що картка обліку по своїй суті не дає права торгувати і не позбавляє права здійснювати торгівлю. Це лише місцевий документ, відповідно до якого управління торгівлі веде облік об’єктів торгівлі.

Проте Андрій Паливода не зміг пояснити, про які саме порушення правил благоустрою міста йдеться у його наказі. У спецінспекції, яка має законне право фіксувати ці порушення, у відповіді на запит керівництва ТОВ «Омега», повідомили, що з 1 січня 2017 року до 11 вересня 2018 року на керівників ТОВ «Омега» такі протоколи не складалися. Тобто порушень правил благоустрою не було зафіксовано.

viber_image

Керівник департаменту економіки, побачивши документ, відповів: “Не складалися, це ж не значить, що їх не було. Вони могли не знати про це порушення”.

Також Андрій Паливода пояснив, як він визначив факт наявності порушень:

“Якщо вони стоять на комунальній землі, відповідно до акту обстеження, то це вже порушення правил благоустрою”.

Додамо, що згідно із пунктом 3 Розділу XIV Правил благоустрою м. Кропивницького, які затверджені міськрадою, “Контроль за станом благоустрою, виконанням та дотриманням Правил благоустрою міста … здійснює спеціалізована інспекція міської ради”. Як бачимо, посада керівника департаменту економіки не дає повноважень фіксувати такі порушення.

Як стало відомо згодом, на тому самому місці, де розташовувався намет з продажу овочів ТОВ «Омега», бажає встановити торговельний павільйон інший підприємець – Олександр Дехтярьов.

Напередодні він звернувся до міськради з проханням розмістити тимчасову споруду площею 30 м² біля буд. №19 на пров. Фортечному.

90ded436c5c8a2662353bfdb6796f22e

Міська рада поки залишила без розгляду це звернення, адже його має розглянути комісія з питань координації заходів щодо впорядкування розміщення тимчасових торговельних споруд. Тобто найближчим часом цей підприємець може отримати дозвіл на зведення на тому місці павільйону.

На запитання журналіста, чи не викликає підозр таке співпадіння, коли з місця, куди хоче встановити кіоск один підприємець, швидко прогнали намет іншого підприємця, керівник департаменту економіки Андрій Паливода відповів: “Якщо ви шукаєте тут якийсь підтекст, то у цьому немає логіки. Адже намет, згідно з карткою обліку, мали б всеодно прибрати 27 жовтня”.

41691769_2116153641956673_8934514397909352448_n
Стрілочкою вказане місце між будинком №19 на пров. Фортечному та торговельним павільйоном, де стояв намет, і де тепер може з’явитися черговий кіоск 

ФОП Олександр Дехтярьов відомий у місті історією навколо його незаконного павільйону на набережній. У міськраді стверджували, що анулювали підприємцю паспорт прив’язки, який дає право на розміщення споруди. А сам бізнесмен стверджував, що він має усі законні підстави будувати кіоск. Так продовжувалося 2 роки.

Зрештою у вересні цього року комісія з демонтажу ухвалила рішення прибрати цей павільйон. Станом на сьогодні вже минув термін добровільного демонтажу кіоску, але він так і “прикрашає” набережну у центрі міста.

41682108_246910632678723_6344979126528507904_n

Цьому ж підприємцю належать літні майданчики біля кафе на території Ковалівського парку та Центрального скверу. Також ФОП Дехтярьов О. В. отримав у 2017 році паспорт прив’язки на розміщення павільйону площею 30 м² біля ринку на вул. Добровольського.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар