Дмитро Корольков: Ми змінюємо ставлення медиків до розуміння ВІЛ

Дмитро Корольков – лікар-терапевт за фахом. За час професійної діяльності працював у державних та приватних закладах охорони здоров’я Кіровоградщини. Зараз Дмитро працює у проекті HealthLink «Прискорення зусиль України з метою подолання епідемії ВІЛ».

Дмитро здійснює координацію діяльності медичних та соціальних працівників, направлену на допомогу ВІЛ-позитивним людям від моменту постановки діагнозу до початку лікування.

“Ми змінюємо ставлення медичних працівників до розуміння ВІЛ. Тому у нас зараз тривають одноденні тренінги, спрямовані на подолання стигми та дискримінації серед медпрацівників. Історій, коли люди з ВІЛ, зазнавали дискримінації, кожен медичний працівник може розповісти не одну сотню. Але медики остерігаються озвучувати ці історії. Причина – побоюються зустрічних звинувачень у непрофесіоналізмі з боку колег та громадськості”, – наголошує фахівець.

Читайте також: Як у Кропивницькому борються проти епідемії ВІЛ/СНІДу

Дмитро розповідає, що кілька десятиліть тому ВІЛ був реально вироком і хворобою окремих груп населення. Зараз з ВІЛ можна вести довге та повноцінне життя і про це необхідно знати медикам.

“Потрібно зрозуміти, що ВІЛ вже не відноситься до смертельних хвороб. Людина, яка правильно лікується та знаходиться під наглядом лікаря, може бути безпечною для оточуючих. Людство поступово долає смертельні хвороби і вже рідко хто з лікарів пам’ятає, що менше ста років тому люди вмирали від цукрового діабету, вмирали від недостатності вітаміну В12. Так само і з ВІЛ”, – зауважує співрозмовник.

Тому тренінги, які зараз проходять на Кіровоградщині з ініціативи обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», актуальні.

Читайте також: У Кропивницькому медикам проводять тренінги з подолання дискримінації до ВІЛ-позитивних людей

“Зараз медичні працівники в прямому сенсі соромляться обговорювати з пацієнтами тестування на ВІЛ. Складається враження нібито, пропонуючи пройти тестування, лікар в чомусь звинувачує свого пацієнта. Отже, починати потрібно з розуміння, що ВІЛ – це вже не хвороба окремої групи населення, а хронічне захворювання, яке поширюється переважно статевим шляхом. І увагу, в першу чергу, треба звертати не на соціальний статус пацієнта, а на ознаки хвороби. Те ж відноситься і до пацієнтів: зараз «нормальність» не означає відсутність ВІЛ. Якщо спостерігаються часті інфекційні захворювання, збільшені лімфовузли, висипання на шкірі чи постійні проблеми з кишечником – варто обговорити необхідність тестування на ВІЛ зі своїм лікарем”, – наголошує Дмитро Корольков.

Матеріал підготувала PR-менеджер КОВ ВБО Вікторія Семененко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар