На Кіровоградщині будують завод по виготовленню сонячних батарей

В Олександрії Кіровоградської області будують завод, який вироблятиме сонячні батареї. Також тут зведуть сонячну електростанцію з первинною потужністю в 1 МВт – повідомляє КМЕК.

Про це повідомив директор департаменту інноваційних впроваджень “ПромКонверсія”, керівник секції НТТ Малої Академії Наук Сергій Камінський.

“У всьому світі обладнання для вироблення сонячної енергії випускає не більше десяти підприємств. Завод в Олександрії не тільки поповнить цей список, а й стане піонером в Україні. Ми будемо випускати батареї третього покоління. Для їх виробництва використовуються лише органічні матеріали. Планова потужність вироблених батарей — 10 МВт на рік для першого року”, — повідомив С. Камінський.

Обидва об’єкти будує ПП “Чисті енергетичні технології”, яке створили олександрійські інвестори. Компанія вже викупила для облаштування заводу промислове приміщення.

Потрібне устаткування планують частково закупити, а частково — виготовити самостійно з матеріалів і комплектуючих українського виробництва. До виробничої діяльності також підключаються місцеві підприємства — УВП УТОС та ПрАТ “Науково-виробниче об’єднання ”Етал“.

Вітчизняні батареї будуть значно дешевшими існуючих аналогів. Ціна на них складе близько 150 доларів, тоді як середня ціна стандартної сонячної батареї становить 1-1,5 тис. доларів.

В грудні в Інституті фізики Національної академії наук України автори і розробники проекту отримали висновок про тестування зразка продукції, який підтвердив високі показники винаходу.

“Розроблена нами сонячна органічна батарея — це прекрасна можливість для кожного українця, для міста Олександрії і для України загалом зробити крок до енергонезалежності”, — зазначає С.Камінський.

Вже почались підготовчі роботи у виробничому цеху в районі с. Марто-Іванівка Кіровоградської області. 2016 року розпочнеться виробництво. Орієнтовна вартість проекту — 7 млн гривень.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар