Колективна неспроможність або Непідйомні кіровоградські МАФи

У Кіровограді два управління міськради не змогли забезпечити якісне проведення капітального ремонту тротуару, на який пішло майже три мільйони гривень бюджетних коштів. Мова йде про ділянку тротуару від ринку «Черемушки» до Кіровоградської обласної лікарні.

Півтора місяці тому на сторінках Першої електронної газети в публікації «Незаконно встановлені торгівельні кіоски заважають комунальникам заасфальтувати тротуар біля «Черемушок», ми озвучили проблему непорушності торгівельних вагончиків на вищезгаданій зупинці громадського транспорту. У Головному управлінні житлово-комунального господарства Кіровоградської міськради журналіст сайту поцікавився, чи нормальною є ситуація, коли нове покриття кладуть, оминаючи торгівельні вагончики та кіоски. Тоді начальник відділу капітального ремонту, реформування та розвитку ЖКГ Юлія Яндович запевнила, що вони знайдуть вихід з цієї ситуації. А тодішній заступник міського голови Григорій Литвин відверто заявив, що більшість торгівельних павільйонів на тротуарі біля «Черемушок» встановлено самовільно, без жодних дозвільних документів, тому незабаром на них чекає демонтаж.

Проте, минуло півтора місяці і нічого не змінилося. Ремонт тротуару, на який за проектом мало бути витрачено 2.9 млн грн, завершено, а під більшістю МАФів він так і не розпочинався. Всі торгівельні кіоски залишились стояти на час так званого капітального ремонту тротуару. Таким чином, подібний «капітальний ремонт», і ремонтом по суті не є.

Читайте також: У Кіровограді міський голова оголосив війну незаконним торгівельним спорудам (ФОТО)

Головний комунальник міста Олександр Хачатурян на одній з прес-конференцій заявив, що питання перенесення МАФів не входить у сферу діяльності Управління ЖКГ, тому вони звернулися письмово до Управління торгівлі. Управління торгівлі, в свою чергу, письмово звернулось до власників торгівельних кіосків з проханням перенести їх на час ремонту тротуару. Але, в результаті, лише два МАФи зрушились з місця, і під ними заасфальтували тротуар. До власників інших вагончиків, які так і залишились стояти на тротуарі, міська влада нібито не може вжити жодних заходів – прохань чи примусу.

«Ми не маємо законних підстав втручатися в господарську діяльність власників цих МАФів, не маємо законних важелів зобов’язати їх перенести свої кіоски», – повідомила кореспонденту Першої електронної газети начальник Управління торгівлі Наталія Бабенко. Вона розповіла, що представники Управління під підпис передали звернення кожному власнику торгівельних кіосків на цій ділянці, де просили посприяти ремонту тротуару, але відгукнулися тільки двоє з семи.

На думку Наталії Бабенко, Управління ЖКГ своїми діями просто зняло з себе відповідальність і переклало її на Управління торгівлі.

Чому інші п’ять власників МАФів не пристали на прохання міської влади прибрати свої кіоски задля проведення ремонту тротуару, ми вирішили дізнатися у самих власників. Але, виявилося, що дізнатися, хто володіє пересувними торгівельними вагончиками, просто неможливо. На усне та письмове звернення від редакції Першої електронної газети міські посадовці відповіли, що не можуть назвати власників МАФів, бо це є персональні дані, які без згоди цих осіб вони не мають права надавати. Тобто, замкнене коло виходить.

Що цікаво, вживати хоч якихось заходів чиновники міськради почали лише після візиту журналіста Першої електронної газети в Управління ЖКГ. Такий висновок можна зробити з хронології подій. Листи з проханням перемістити торгові точки до їх власників від Управління торгівлі надійшли 12 листопада. А перша публікація на тему непорушних МАФів біля “Черемушок” вийшла на сторінках нашого сайту 11 листопада. Крім того, цю інформацію кореспонденту Першої електронної газети підтвердили декілька власників кіосків. Вони повідомили, що листи до них надійшли тоді, коли ремонт тротуару вже далеко оминув їх МАФи.

Врешті маємо, що розпорядник бюджетних коштів, які було витрачено на ремонт цього тротуару, яким являється Управління ЖКГ, не забезпечило якісного виконання робіт, а якщо простими словами – викинуло частину коштів громади на вітер.

Дмитро Васильєв, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар