У Кропивницькому для шкіл і дитсадків закупили пірометрів на 1 мільйон гривень

Для шкіл і дитсадків обласних центрів України за бюджетні кошти купили пірометрів на майже 5 млн грн Відповідно до рекомендацій МОЗ, у школах потрібно міряти температуру вчителям, а в дитсадках — дітям і вихователям. Через Prozorro найбільше їх придбали у Кропивницькому — 656 штук на 1 мільйон гривень.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на моніторинговий портал Dozorro.

Фахівці проєкту Dozorro дослідили, як за бюджетні кошти для цього купували безконтактні інфрачервоні термометри — пірометри. Згідно з картою закупівель шкіл, усього в обласних центрах України для шкіл та дитсадків у системі публічних закупівель Prozorro придбали 3,2 тис. пірометрів на 4,7 млн грн.

Їхня ціна варіюється від 700 грн до 3,5 тис. грн. Однак найпопулярніші моделі коштують 1-2 тис. грн.

Найбільше пірометрів для освітніх закладів у Prozorro придбали в Кропивницькому — 656 шт. на 1 млн грн.

e12da3153760d5029895f50369d541bc.png

За інформацією начальниці управління освіти міської ради Кропивницького Лариси Костенко, пірометри у місті централізовано купували одразу для всіх навчальних закладів обласного центру. Причина — відсутність фінансової автономії, за якої кожна школа та дистадок мали б можливість самостійно обирати собі товар та постачальника.

“Необхідну кількість ми обрахували заздалегідь. В дитсадки купували пірометри з розрахунку по одному на кожну групу, плюс в медичний пункт та на “харчоблок”. Крім того, один пірометр на вхід до закладу, де відповідальний працівник перевіряє температуру, як персоналу, так і діткам. У школах така кількість, звісно, не була потрібна, тому рахували по одному приладу на кожен вхід і додатковий пірометр медику. Ну і звісно, наші позашкільні навчальні заклади та структурні підрозділи управління освіти. Їм також дісталось по пірометру”, — озвучила розрахунки управління чиновниця.

За підрахунками Dozorro, найбільше пірометрів у школи й дитсадки обласних центрів поставив ФОП Кролевець Олександр Вікторович – 622 штуки на 933 тис. грн. Майже всі з них (620 шт. за 930 тис. грн) — за договором з Управлінням освіти міста Кропивницького.

Вибір підрядника, який, до речі, є братом чинного депутата міської ради Кропивницького Андрія Кролевця, прокоментувала уповноважена особа управління освіти Оксана Корінна.

“У виборі підрядника ми орієнтувалися на співвідношення ціна/якість, наявність у обладнання необхідних сертифікатів якості та належність пірометрів саме до розряду медичних приладів. Адже на ринку наразі представлені більш дешеві моделі, однак вони призначенні для вимірювання температур на поверхнях — скло, метал та інше. Станом на сьогодні жодних питань до постачальника не маємо, договірні зобов’язані виконані вчасно і в повному обсязі. Додаткових закупівель пірометрів наразі проводити не збираємось”, — резюмувала Оксана Корінна.

На другому місці Київ (582 шт.), далі Львів (308 шт.) і Ужгород (227 шт.). Найменше пірометрів придбали заклади освіти Чернівців – 5, Чернігова – 7 та Краматорська (Донецька обл.) – 8.

Нагадаємо, у кропивницькій школі проводити уроки надворі заважають кози та собаки.

Читайте також: Чиновниця, яка “засвітилася” на мітингу комуністів, виграла конкурс “Посадовець року”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар