СБУ затримала російський танкер, який захоплював українські кораблі в Керченській протоці

скріншот із відео

Служба безпеки України затримала російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі у Керченській протоці під час їхнього захоплення. Тоді, у листопаді 2018 року, серед 24 полонених моряків опинилися і уродженці Кіровоградщини – Роман Мокряк та Андрій Артеменко.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на сторінку СБУ у Facebook.

Як пише theБабель, російські прикордонники ФСБ Росії незаконно, із застосуванням зброї, заблокували рух українських військових кораблів під час проходу Керч-Єнікальського каналу в Керченській протоці за допомогою вказаного танкера. Пізніше за цим фактом слідчі СБУ розпочали провадження.

“24 липня, за інформацією українських прикордонників, у порт Ізмаїла під прапором РФ зайшов танкер NIKA SPIRIT, який за номером ІМО — 8895528, згідно з даними міжнародної інформаційної системи EQUASIS, ідентифіковано як уже відомий танкер NEYMA, що був використаний для перекриття Керченської протоки”, — йдеться у повідомленні.

На затриманому танкері провели обшук, вилучили документи з судна, записи радіоперемовин під час конфлікту, бортові журнали, а також допитали членів судокоманди.


Нагадаємо, 25 листопада 2018 року 24-х українських моряків затримали під час спроби переходу українських кораблів з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Росія, всупереч міждержавному договору та міжнародному морському праву, перекрила прохід через протоку і здійснила напад на українські судна.

27 і 28 листопада у Криму українських моряків засудили до двох місяців ув’язнення.

Серед полонених моряків є двоє уродженців Кіровоградщини: командир катера “Бердянськ” уродженець села Карлівка Кропивницького району Роман Мокряк та Андрій Артеменко з Новоукраїнки.

Щоб збільшити, відкрийте зображення у новій вкладці / © hromadske.ua

Проти українських моряків фабрикують правопорушення передбачене частиною 3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону), за яке “світить” 6 років колонії.

Захоплені катери Росія доправила в Керч в анексованому Криму.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар