На 45-ту річницю «Вересневих самоцвітів» до хутора Надія завітала Ада Роговцева

Теплого і погожого дня 26 вересня до хутора Надія на театральний фестиваль Кіровоградщини «Вересневі самоцвіти»з’їжджалися гості. Хто на власних автомобілях, хто на автобусах, які безкоштовно везли городян із Кіровограда на фестиваль, а хто і пішки. Зустрічали гостей майстрині зі своїми неймовірними виставками декоративно-ужиткового та прикладного мистецтва. І чого тут тільки не було? Вироби з дерева та бісеру, вишиті картини, ляльки-мотанки, різноманітні прикраси…

Як тільки ступаєш на землю театралів, тебе захоплює все, що твориться довкола. Військовий оркестр кіровоградського гарнізону зі своїм чарівним виконанням мелодії, гра маленьких артистів, смачні розмови письменників та громадських діячів. Назавжди полонять традиційні Кропивницькі читання у виконанні акторів Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького.

Право відкрити всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» надали почесній гості – народній артистці України та СРСР, герою України, лауреату Шевченківської премії Аді Роговцевій. Усі гості її вітали оплесками, поспішали з оберемками квітів.

– Рідні мої люди. Велика честь не лише відкривати свято, а й бачити ваші прекрасні очі. Мені здається, що коли за всяких часів люди зможуть зібратися на свято, то це вже життя!.. Мистецтво театральне живе, воно є, воно вічне. І я, як актриса, тішуся з цього! – промовила почесна гостя.

Ада Роговцева зачитала всім присутнім вірш, який перегукувався між столітніми дубами:

Я змінюю, я змінюю,

Я змінюю адреси,

Розмінюю, розмінюю,

Розмінюю життя…

Актриса професійна

І трішки поетеса,

Що сталось, те вже сталось,

Немає вороття.

Дівчатко, жінка, мати,

Онукова бабуся…

Так і було і буде,

Все змеле млин життя.

Я жорна зупинити

Зухвало не беруся

Аби не залишити

Полови та сміття.

Роздмухую, роздмухую,

Роздмухую пилюку…

І землю обробляю

Й вирощую садок.

Проходять болем серця

І зустрічі й розлуки,

Лишається хіба що…

Віршований рядок.

Оце лишився, хіба що віршований рядок і він вічний. Я щаслива, що серед вас, що ви прийшли. Я щаслива, що у ваших душах жевріє ота прекрасна велика надія, де ви живете…, – звернулася артистка.

Кожного року свято проводиться за підтримки Кіровоградської обласної державної адміністрації та обласної ради.

– Мені надзвичайно приємно, що Кіровоградщина сьогодні стала центром уваги для  творчої спільноти України. Своєю творчістю, вмінням налаштувати людей на добрі справи, ви творите справжні дива, адже театр, що увібрав у себе найкраще – образотворче, пісенне і танцювальне мистецтво, має властивість зцілювати людські душі, – зазначив  Сергій Кузьменко.

Губернатор радо привітав на хутірській землі знану артистку Аду Роговцеву і вручив незабутні подарунки.

– Я знаю, що ви свого часу навчалися у Київському театральному інституті Івана Карпенка-Карого. У цьому році Україна відзначає 170 років з Дня народження великої людини, тож національний банк до цієї річниці виготовив ювілейну монету з нагоди Дня народження Карпенка-Карого. Такої монети ще немає ні в кого в Україні. І ви будете першою, хто її отримав, – звернувся Кузьменко та вручив почесній гості ювілейну монету і подарунок від кіровоградських майстринь, які своїми руками створили – білосніжну шаль.

Начальник управління національного банку України в Кіровоградській області Віктор Томашин зазначив, що національний банк  14 вересня випустив ювілейну монету Іван Карпенко-Карий номіналом 2 гривні, яка присвячена шанованому талановитому діячеві. Діаметр монети становить 31 міліметр, вага – 12,8 грамів. Тираж – 30 тисяч штук.

Ще багато діячів та посадовців цього дня зверталися до шанувальників «Вересневих самоцвітів», бажали набратися приємних вражень від прогулянок та виступів театралів.

Театральне дійство «Блажен народ, що мав такого сина», присвячене постаті видатного українського драматурга, ще раз підтверджувало, що все-таки є талановиті нащадки театралів, які прославляють цю знану землю і дарують свій талант. На ювілейній 45-тій річниці «Вересневих самоцвітів» відзначили кращих – переможців 56-того обласного огляду-конкурсу аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини».

Незабутнє свято і виставка у музеї-заповіднику зібрала багато людей, адже «Вересневі самоцвіти» – джерело натхнення, яке дарує радість спілкування, народжує нові вистави.

Текст і фото: Вікторія Семененко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар