Кіровоградського депутата звинувачують у змові з фармацевтичною мафією?

“Фармацевтична мафія у Раді блокує передачу закупівель ліків міжнародним організаціям”, – такі заголовки сьогодні з’явилися сьогодні у стрічках новин. І на те є підстави, вважають експерти. На їх думку, шестеро народних депутатів фактично зривають прийняття закону, який зекономить країні величезні кошти, тим, що подають законопроекти-клони, які нівелюють цю вкрай важливу антикорупційну ініціативу.

Передача закупівель міжнародним організаціям на межі зриву – стверджують представники пацієнтських та антикорупційних організацій у відкритому зверненні до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана. На сьогодні вже зареєстровано 6 законопроектів, які врегульовують ті самі норми та були створені виключно для затягування процесу, йдеться у листі. Загальна сума, на яку планується передати закупівлі ліків, становить приблизно 1,1 млрд. гривень, стверджує ресурс “Пацієнти України”.

«Мета появи цих законопроектів одна – затягнути процес передачі закупівель міжнародним організаціям та зірвати його – стверджує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». – Передача закупівель повинна відбутися не пізніше березня, щоб ліки були придбані вчасно. Затягування ж процесу голосування у Раді дасть можливість залишити всі корупційні схеми, які існують в МОЗі під час проведення закупівель та знову заробляти на хворих людях з фармацевтичної мафії».

Законопроекти №2150 та №2151 були розроблені Міністерством охорони здоров’я спільно з міжнародними експертами та громадськими організаціями. Їх зареєстрували народні депутати від різних політичних партій та профільних комітетів: О. Богомолець, В. Сюмар, Г. Гопко, І. Іонова, О. Корчинська та Р. Семенуха.

«Попри те, що альтернативний пакет законопроектів був просто скопійований з основного законопроекту, він все ж таки містить низку відмінностей, які спрямовані на унеможливлення імплементації самої ідеї міжнародних закупівель. Зокрема, там відсутня необхідна конкретика, яка забезпечувала би ухвалення відповідних підзаконних актів. Більш того, термін дії реєстрації та терміни постачання препаратів в альтернативному законопроекті обмежуються 2015 роком, що знову ж таки робить цей проект таким, що не може бути реалізований», – стверджує Лана Сінічкіна, партнер юридичної фірми «Арцінгер», що спеціалізується у сфері охорони здоров’я. – Саме тому, детально проаналізувавши всі зареєстровані на сьогодні законопроекти, можна стверджувати – це є штучне блокування передачі закупівель ліків міжнародним організаціям».

Законопроекти-клони внесені до Верховної ради власником фармацевтичної компанії “Дарниця” Глібом Загорієм, його колишньою працівницею Олександрою Павленко, Олександром Третьяковим , Ігором Алексєєвим та Олександром Дроздиком. Два інші законопроекти-клони зареєстрівали депутатами І.Сисоєнко та кіровоградський депутат Костянтин Яринич (N2150-2 та N2151-2).

Тексти цих чотирьох законопроектів були фактично скопійовані з документів, розроблених МОЗ та експертами. Це видно з “властивостей” файлів, завантажених на сайт Ради, де зазначено прізвище одного й того ж автора документів – юриста фірми “Арцингер” Ольги Святенько. Юридичний аналіз усіх законопроектів виявив ключові відмінності у мотивації МОЗ та фармацевтичних лобістів щодо передачі закупівель ліків вартістю в 1,1 мільярд гривень, стверджує Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ.

«Від цих законів залежить життя сотень тисяч українців, зокрема – дітей, – стверджує Дмитро Шерембей, голова БФ «Пацієнти України». – Провал закупівель в минулому році залишив українських малюків без вакцинації, а хворих без ліків. Цього не можна допустити ще раз!!! Ми вимагаємо щоб уже наступного тижня законопроекти №2150 та №2151 були внесені до сесійної зали. Часу в пацієнтів більше немає».

Прийняття законопроекту про закупівлі лікарських засобів через міжнародні організації ЮНІСЕФ та ООН буде свідчити про те, наскільки народні депутати готові боротися з корупцією і піклуватися про здоров’я українців.Про це сказав агентству “Інтерфакс-Україна” міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі в п’ятницю.

Сьогодні міжнародні організації закуповують ліки та вироби медичного призначення для урядів у більш ніж 100 країнах світу. Попередньо, Україна має передати ВООЗ та ЮНІСЕФ закупівлю всіх дитячих вакцин, ліків для дітей з орфанними захворюваннями, закупівлі ліків для хворих на гемофілію, СНІД, гепатити, туберкульоз на загальну суму приблизно 1,1 млрд. гривень.

Сам народний депутат Костянтин Яриніч так прокоментував звинувачення на свою адресу на своїй сторінці у Facebook: “Багатьох обурює велика кількість альтернативних законопроектів, мовляв це якимось чином затягне процедуру прийняття рішення або, й взагалі, зашкодить передачі закупівель структурам ООН.  Я хочу наголосити, що це абсолютно хибна позиція. Всі зареєстровані законопроекти мають певні відмінності, депутати, які вносили їх на розгляд – мають власну точку зору на механізми, які мають регулювати закупівлі та контролювати якість, своєчасність та доступність таких ліків.

Внесення альтернативних законопроектів не становить загрози прийняттю остаточного рішення. Комітет на своєму засіданні має вивчити всі законопроекти, досконально зрозуміти всі їх плюси і мінуси, і визначитись який з запропонованих законопроектів є найбільш якісним та ефективним”. Спільне авторство законопроектів однією людиною і синхронність їх подання шістьма нардепами Костянтин Яриніч ніяк не прокоментував.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар