Кіровоградську “Укрпошту” “замінували” (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

26 лютого всі працівники Цеху обробки пошти Кіровоградської дирекції УДППЗ “Укрпошта” були терміново евакуйовані зі своїх робочих місць. Служба безпеки Укрїани отримала інформацію з власних джерел про наявність серед поштових відправлень у Цеху вибухового пристрою.

На місце події оперативно прибула спеціальна техніка – 4 автомобілі Служби надзвичайних ситуацій, криміналістична лабораторія, кінологічна служба, ДАІ, машина аварійно – газової служби, “аварійка” Кіровоградобленерго та карета швидкої медичної допомоги.

І хоч насправді на підприємстві тривали спільні тренування з виявлення та знешкодження саморобних вибухових пристроїв у поштових відправленнях, всі служби спрацювали чітко і грамотно, як і під час реальнної надзвичайної ситуації.

– Це надзвичайно важливо, у спокійній ситуації відпрацювати алгоритм спільних дій та взаємодію у разі виявлення терористичних або диверсійних проявів на об’єкті поштового зв’язку, – відзначив начальник служби поштової безпеки Кіровоградської дирекції УДППЗ “Укрпошта” Павло Пасенчук. – Це дає можливість налагодити оперативний і своєчасний обмін інформації між суб’єктами боротьби з тероризмом, проводити розрахунки регіональних сил та засобів, що можуть залучатися до проведення антитерористичної операції, забезпечити їх готовність до виконання покладених завдань. А ще – це успішна практика відпрацювання дій персоналу УДППЗ «Укрпошта» у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Про те, що кіровоградські поштарі готові до дій в екстремальних ситуаціях красномовно свідчить час, затрачений колективом на збір та евакуацію. 50 спеціалістів цеху обробки пошти з чотирьох поверхів приміщення евакуювалися за три хвилини. Це високий результат.

Після того, як остання людина покинула небезпечну зону, за справу взявся чотирилапий спеціаліст з пошуку вибухівки. Вправний пес, східноєвропейська вівчарка Джой добре знав свою справу. З величезної купи поштових відправлень він безпомилково визначив ту єдину, яка ховала у собі загрозу. Щоб пришвидшити хід подій, Джой намагався власним носом зсунути із небезпечної посилки інший, важкий і великий ящик. Собака спрацювала з відмінним результатом – 7 хвилин, хоча за нормами тренувань Джой мав у запасі вдвічі більше часу.

Віднайдений вибуховий пристрій був ліквідований шляхом руйнування гідроударом. Всі учасники навчань отримали високу оцінку за професійні дії, а поштарі повернулися до звичної роботи.

– Зважаючи на надзвичайно складну ситуацію у країні та велику вірогідність використання терористами поштових відправлень для пересилання вибухівки, набоїв, інших небезпечних предметів ми звернулися до Управління СБУ України у Кіровоградській області з пропозицією провести спільні навчання на нашому підприємстві, – говорить директор Кіровоградської дирекції УДППЗ “Укрпошта” Людмила Салоїд. – Крім власне проведення такого неохідного тренингу ми отримали неоціненну методичну допомогу від спеціалістів щодо організації заходів по своєчасному виявленню підозрілих та вибухових речовин, проведення безпечного огляду поштових відправлень та вилучення підозрілих предметів, а також відпрацювали інструкції дій персоналу у разі виявлення саморобних вибухових пристроїв.

Людмила Салоїд також звернула увагу усіх, хто користується поштовими послугами, що УДППЗ “Укрпошта” на сьогодні є єдиним оператором в Україні, який планомірно вчить свій персонал забезпечувати високу ступінь безпеки при здійсненні пересилань, що безумовно впливає на рівень довіри українським поштарям з боку своїх клієнтів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар