23 листопада виповнюється 100 років із дня народження героя-підводника Ізраіля Фісановича

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

З нагоди 100 – літнього ювілею, 23 листопада о 10.00 у Кіровограді відбудеться покладання квітів до могили І. Фісановича на Меморіальному комплексі «Фортечні вали».

Майбутній Герой Радянського Союзу, воїн – підводник Ізраіль Ілліч Фісанович народився в місті Єлисаветград 23 листопада 1914 року.

З 1932 року Ізраіль Фісанович – у Військово-Морському флоті. Закінчив Військово-морське училище імені М. В. Фрунзе. Служив на підводних човнах на Балтійському та Північному флотах. Пройшов шлях від командира підводного човна до флагманського штурмана бригади підводних човнів.
7 липня 1941 року прийняв командування підводним човном «М-172» бригади ПЧ Північного флоту. До весни 1942 року зробив 17 бойових походів, в яких провів 12 торпедних атак. Вважається, що було потоплено 8 транспортів противника. Так само виконав два спецзавдання з висадки на узбережжі Норвегії та зняття з нього розвідгрупи. Човен «М-172» був нагороджений орденом Червоного Прапора, а в липні 1943 року став гвардійським.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 3 квітня 1942 року за «мужність і відвагу, проявлені в боях з німецько-фашистськими загарбниками», капітан-лейтенанту Фісановичу Ізраїлю Іллічу присвоєне звання Героя Радянського Союзу із врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» .

У червні 1943 року Фісановича було призначено командиром 6-го дивізіону підводних човнів, сформованого з новоприбулих на флот човнів типу «М». А у квітні 1944 року він був призначений командиром підводного човна, переданого Великобританією Радянському Союзу, і відбув до Англії.

У травні Фісанович прийняв командування підводним човном «В-1», зі складу флоту Італії, який був переданий Радянському Союзу в рахунок репарацій. 25 липня човен відійшов з порту Лервік, але в Кольську затоку не прийшов. Під час руху з Англії човен загинув, екіпаж довгий час вважався зниклим без вісті.

Існувало кілька версій трагедії. За однією — човен підірвався на плаваючій міні, по іншій — сталася аварія. Вірогідною є також версія, що човен відхилився від встановленого маршруту руху, 27 липня був атакований англійським літаком «Ліберейтор» (помилково як німецький) і потоплений глибинними бомбами.

Пам’ять про видатного земляка дбайливо зберігають на його малій батьківщині.

19 листопада в загальноосвітній школі І-ІІ ступенів № 12 відбулися спортивно-масові заходи за програмою «День здоров’я», присвячені 100-річчю від дня народження Героя Радянського Союзу Ізраіля Фісановича.

Перед початком змагань школярам розповіли про історію героїчного життя воїна – підводника, а потім 60 юних спортсменів продемонстрували свої вміння у змаганнях із хокею на столі, шашок, дартсу, дуйболу, стрибків на скакалці, жонглюванні м’ячем. Переможці й призери змагань нагороджені дипломами відділу фізичної культури та спорту Кіровоградської міської ради.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар