Про повідомляє «Антикорупційний вимір», передає Перша електронна газета.

Так, згідно з матеріалами судових ухвал, Головне слідче управління Нацполіції України розслідує кримінальне провадження № 42023000000000249 від 17.02.2023, яке розпочате за фактами ймовірного шахрайства, привласнення майна, легалізації майна, отриманого злочинним шляхом, зловживання службовим становищем та незаконного поводження зі зброєю.

За версією слідства, протягом 2015-2021 років посадовці ГУ Держгеокадастру в Кіровоградській області за попередньою змовою з представниками групи компаній «I&U Group», а також пов`язаних з ним осіб, виводили землі с/г призначення з державної власності.

Як вважають слідчі, власник агрохолдингу залучив підпорядкованих йому працівників земельного відділу групи компаній «I&U Group» до підшукування осіб серед мешканців Житомирської, Рівненської, Волинської, Київської, Дніпропетровської та інших областей. Надалі на них здійснювали фіктивне оформлення земельних ділянок на території Кіровоградської області. Також підшукували паспортні дані таких осіб та без їхніх відома й участі видавались довіреності на оформлення землі.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2015-2021 років, зазначені особи отримали від імені підставних осіб не менше 7600 довіреностей на право безоплатного отримання та подальшого продажу земельних ділянок з цільовим призначенням для ведення сільського господарства.

Ще один приклад махінацій – із залученням учасників АТО, які мають право на безоплатне оформлення землі. За версією слідства, учасники злочинної групи залучили низку приватних нотаріусів на території Житомирської, Рівненської, Дніпропетровської, Київської та інших областей. Вони посвідчували завідомо підроблені посвідчення учасників бойових дій.

«Надалі з використанням фіктивних довіреностей та посвідчень учасників АТО, членами земельного відділу групи компаній «I&U Group» до Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області подавались заяви про дозвіл на розробку проєктів землеустрою та виділення у власність земельних ділянок підставним особам», – йдеться в матеріалах слідства.

Посадовці Держгеокадастру видавали накази про виділення землі. Після цього ділянки переоформлювалися у власність бенефіціара агрохолдингу, або на підконтрольних йому фізичних та юридичних осіб. Слідство каже, що до цього залучали приватного нотаріуса Кропивницького міського нотаріального округу, яка у тому числі втручалася в діяльність інформаційних систем та вчиняла нотаріальні дії перебуваючи за кордоном.

Вказані ділянки, стверджує слідство, здаються в оренду підприємствам, які входять до групи компаній «I&U Group».

В ухвалі Печерського районного суду Києва від 30 листопада 2023 року про обрання запобіжного заходу одній із підозрюваних по справі, описано деталі схеми на прикладі конкретної ділянки.

Йдеться про ділянку площею 49 га на території Новомиргородського району. Її з 2005 року орендувало у Новомиргородської РДА ТОВ «Горизонт». У 2013 році договір оренди був продовжений ще на 7 років, орендна плата склала 59 тисяч гривень на рік. Чергове поновлення оренди мало вирішуватися на земельному аукціоні.

Засновником холдингу «I&U Group» й фірми «Горизонт» є відомий латифундист Сергій Тарасов. Він спонсорував виборчу кампанію «Слуги народу» у Кіровоградській області, а його син Олег став нардепом від цієї політсили та входить до аграрного комітету Верховної ради. Сергій Тарасов у 2020 році став консулом Литви у Кропивницькому та Кіровоградській області.

Як твердить слідство, бенефіціар компанії залучив підконтрольних нотаріусів, які зробили фіктивні довіреності на громадян, у тому числі учасників АТО, для подачі ними заяв на отримання землі та подальший перепродаж ділянок. Надалі земля переходила під контроль власника ТОВ «Горизонт».

Наразі відомо про трьох підозрюваних у справі, яким Печерський суд обрав запобіжний захід. Зокрема 30 листопада 2023 року визначив одній з підозрюваних запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, ще одній – нічний домашній арешт, 29 листопада іншому підозрюваному суд обрав нічний домашній арешт. Вони мають здати закордонні паспорти, повідомляти слідчого про зміну місця проживання, з’являтися за кожною вимогою слідчих.

В ухвалах згадано, що доказами по справі є протоколи допитів низки свідків, документація ТОВ «Горизонт» й «I&U Group», накази управління Держгеокадастру про виділення землі, довіреності людей на оформлення на них ділянок, копії посвідчень учасників бойових дій, протоколи доступу до документації Мінветеранів, протоколи огляду телефонів.

Ще в Реєстрі судових рішень є ухвали про безуспішні спроби адвокатів фігурантів оскаржити арешт телефонів, а також про накладення арешту за клопотанням Офісу Генпрокурора на 279 тисяч гривень, 3 тисячі євро та 15 тисяч доларів, вилучених у наближеної до власника агрохолдингу жінки.

Ще в одній ухвалі йдеться, що адвокати власника агрохолдингу просили суд скасувати арешт зі 130 земельних ділянок, які арештовані в рамках провадження. Адвокати доводили, що покази свідків, в яких зазначено про можливе порушення права на оформлення землі, стосуються лише трьох земельних ділянок, з яких дві зареєстровано за їхнім клієнтом. Мовляв, ухвала про арешт 130 ділянок є формальною.

Що ж це за земля? Наприклад, ділянка з кадастровим номером 3520583500:02:000:5171 за даними з ресурсу Opendatabot, значиться в оренді ПП «Ай Енд Ю Груп Агро», котре належить Сергію Тарасову.

Також в цій ухвалі вказано ще кілька десятків земельних ділянок, які арештував суд у рамках справи. Вони належать дев’ятьом іншим особам. Наприклад, ділянка 3523881300:02:000:5113 значиться в оренді ТОВ «Агроконтракт-Н», бенефіціаром якого також є Сергій Тарасов.

Ділянка з цієї ухвали з номером 3522287400:02:000:3142 за даними Opendatabot в оренді ТОВ «Пак 3», що належить місцевим агропідприємцям Федору Згривцю і його сину Руслану, які є партнерами по бізнесу Сергія Тарасова.

Нагадаємо, що у 2021 році на Bihus.Info вийшов текст, у якому описано аналогічну схему «тихого рейдерства», коли Держгеокадастр виділяв землю людям, які нібито оформили довіреності на отримання та розпорядження землею від їхнього імені. Надалі землевпорядну документацію готувала землевпорядниця ПП «Альфа-Земпроект» Інна Бойченко. Засновником цієї фірми був Олексій Бойченко. На особу з таким же прізвищем та ініціалами були підписані довіреності від громадян, які буцімто хотіли оформити землю.

Також в статті «Економічної правди» згадувалося, що директорка ПП «Альфа-Земпроект» Людмила Бойченко – племінниця вищезгаданого агропідприємця Федора Згривця. На доньку Бойченко Аліну Іванець за договором купівлі-продажу у 2021 році оформили 32 земельні ділянки, які роздав Держгеокадастр за заявами ймовірно підставних людей.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду; ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.