“Слуги народу” через Держгеокадастр і підставних осіб отримали 68 га землі на Кіровоградщині

© Latifundist.com

У Пантаївській громаді Кіровоградської області 68 га землі опинились в руках оточення «слуг народу» під час передачі державних ділянок місцевим органам влади. 

Про це йдеться у статті Дмитра Сінченка на “Економічній Правді”, інформує Перша електронна газета.

10 грудня 2020 року Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області видало наказ, за яким Пантаївська селищна рада отримала земельні ділянки державної власності загальною площею 1506,36 га. Всі ці землі розташовані на території Бандурівської та Диківської сільської ради.

“Один із земельних масивів, площею 68 гектар, обласне управління Держгеокадастру перед цим поділило на малі ділянки по два гектари з подальшою їхньою приватизацією.

Через це Пантаївська селищна рада і бюджет новоствореної громади втратили мінімум 270 тисяч гривень орендної плати щороку”, – розповідає староста села Диківка Володимир Андрієнко.

© Староста села Диківка Володимир Андрієнко. Фото автора

За наказами обласного управління Держгеокадастру, земельний масив поділили на 35 клітинок. 34 клітинки по 2 гектари, і одна – 0,45. Управління надало дозволи на розробку документації за 6 днів. І не окремо кожному громадянину, а двома наказами, в кожному по 17 чоловік. Натомість, місцевим жителям для отримання шматку землі доводилось місяцями оббивати пороги чиновників.

“Все трапилося дуже швидко. І ми геть не розуміємо, як таке могло трапитись”, – зауважує завідувач сектору земельних ресурсів та комунальної власності Пантаївки Дмитро Бурусан.

Серед людей, які отримали тут по 2 гектари для сільського господарства, – жодного місцевого. При цьому 186 тамтешніх жителів так і не отримали законних наділів. Очікувана вартість 1 гектару землі після відкриття ринку на Кіровоградщині – 32 тисяч гривень. Тож ті, хто приватизував земельний масив на 68 га, потенційно можуть виручити за неї понад два мільйони гривень.

На наказах про поділ земельних ділянок стоїть підпис Оксани Панченко, екс-очільниці Держгеокадастру у Кіровоградській області. Саме вона дуже оперативно “нарізала” ці 68 гектарів. Автор запитав її, до чого був такий поспіх, і отримав таку відповідь:

“Не пам’ятаю! Щоб зрозуміти, як так вийшло, мені треба доступ до документів. Щоб розібратись. Зараз я такого доступу не маю, бо я там не працюю”.

В.о. начальника Держгеокадастру Олег Сліпачук теж не виявив бажання спілкуватись із журналістами. На запит із проханням надати заяви осіб, що отримали ці землі, в Держгеокадастрі відповіли відмовою.

Після того як “щасливчики” безоплатно від держави отримали свої наділи – вони одразу почали їх продавати в одні руки, дуже тісно пов’язані з партією “Слуга народу” на Кіровоградщині.

“У людей цю земельну ділянку скупила одна особа – Іванець Аліна Євгеніївна. 32 діляночки вона скупила, і їх почали об’єднувати в одну.

Люди, скоріше за все, на мою думку, підставні. Якщо одна людина потім скупила”, – ділиться своїми думками землевпорядник Пантаївської селищної ради Олена Лазаренко.

Автору вдалося поговорити телефоном з батьками Василя Руденка, одного з тих, на кого виділили земельну ділянку в 2 гектари. Батьки стверджують, що син вже тривалий час проживає у Польщі, тому ніяк не міг ані подати заяву на виділення ділянки, ані продати її.

“Я йому дзвонила, його питала, він каже – було якесь предложеніє, шо ми оформим тобі землю, 2 гектари, бо ти собі її не доб’єшся. І на тому закінчилося…

Він каже, я нічого не продавав, нічого не получав, і нічого не знає”, – пояснила мати Василя Любов Руденко.

Тобто, йдеться про стандартну “схему”, коли землю видавали на підставних осіб, які часом навіть не знали про те, що отримували наділи.

Згадувана Іванець Аліна Євгеніївна (21 рік) – студентка, молода художниця, з недавніх пір, якщо вірити її ФБ-сторінці, переїхала до міста Ванкувер в Канаді, і працює в компанії “McDermott + Bull”, але в українських ЗМІ з’являлась переважно як фігурантка земельних скандалів.

Так, у 2019 році Аліна зі своєю мамою Людмилою Бойченко через суд намагалась домогтися видачі будівельних паспортів для забудови території парку Аксьонкіної у Кропивницькому.

Дівчина, незважаючи на юний вік, має у власності чимало землі, окрім вже згаданої Диківки, у селах Надлак, Мар’ївка та у місті Кропивницькому – загалом 53 ділянки. Також вона значиться співзасновницею ТОВ “Альфа-Енерго-Актив”, яким керує Людмила Бойченко, її мати.

Бойченко Людмила Миколаївна, дівоче прізвище Згривець, окрім згаданого підприємства, має стосунок до ще близько 30 підприємств, у власності близько 30 земельних ділянок. Крім іншого, вона очолює ще одне підприємство – ПП “Альфа-Земпроект”. Саме це підприємство і здійснювало поділ спірної земельної ділянки у селі Диківка.

Згривець Федір Іванович – дядько Людмили Бойченко, засновник родинного агробізнесу на Кропивниччині, директор і власник близько 40 агрофірм, працював головою Кіровоградської РДА та заступником голови ОДА, балотувався в депутати від Блоку Юлії Тимошенко, був депутатом облради від Фронту Змін та Кропивницької міськради від Блоку Петра Порошенка.

Син, Руслан Згривець, продовжує справу батька в агробізнесі, донька, Людмила Згривець – депутатка Кропивницької міськради від “Слуги народу”.

“Проблемну” землю вже почали обробляти представники саме їхнього агрохолдингу. Як пояснив Руслан Згривець, його підприємство просто “надавало послуги з обробітку землі”.

Нагадаємо, Кіровоградщина різко вирвалася вперед за темпами купівлі-продажу землі.

Читайте також: На Кіровоградщині фермер самовільно зайняв і засіяв більше 100 га землі громади

Поширити:

Залишити коментар:

коментар