У Кропивницькому через суд намагаються зупинити будівництво МакДональса

Ленінський райсуд Кропивницького вчора розпочав розгляд по суті справи за позовом кропивничанки Олени Резніченко, яким вона просить визнати недійсним договір оренди Центрального скверу, переданого приватній компанії під будівництво ресторану МакДональдс.

Як повідомляє Перша електронна газета, відповідачем у справі є Кропивницька міськрада, третьою стороною – орендар скверу ТОВ «Укрсфера».

У своєму виступі, обґрунтовуючи позовні вимоги, пані Олена зазначила, що саме через договір оренди, укладений між міськрадою та ТОВ 2004 року, порушили її немайнові права. Ця угода, зауважила вона, є причиною порушення прав. Мова йде про право на безпечне для життя і здоров’я довкілля (ст. 50 Конституції України), одним із чинників якого є кількість зелених насаджень. Відповідно до державних санітарних норм, у населених пунктах норма насаджень має бути не меншою 10 кв. м на людину, пояснила вона. А згідно з висновками підприємства «Діпромісто», яке розробляло генеральний план Кропивницького, кількість насаджень та території міста становить лише 6 кв. м. на особу. З урахуванням наявності підприємств, залізниці цей показник має бути 20 м².

8e792d43cd09edf4679952a715832e1f.jpg

За логікою позивачки, наявність договору оренди дає можливість орендарю будувати в зеленій рекреаційній зоні споруди, знищивши дерева, що погіршить стан довкілля і, відповідно, порушить її право на безпечне для життя і здоров’я довкілля. А про майбутнє будівництво великої споруди громадського харчування свідчить, за словами Олени, інформація представника компанії “МакДональдс” про ресторан площею 1800 м², озвучена під час громадського обговорення.

Крім цього, вона звернула увагу на те, що рада надавала в оренду частину скверу – зелену зону рекреаційного призначення, а вже в оскаржуваному договорі вона стала «землею житлово та громадської забудови». Це також відображено в кадастровій карті. Таким чином, вважає вона, всупереч генплану відбулася підміна цільового призначення землі. Генплан і цільове призначення могла змінити лише міська рада, але відповідне рішення вона не приймала, стверджує Олена Резніченко.

Аргументуючи позицію міської ради, її представник у суді Володимир Покаленко, зауважив, що і план зонування, і генплан не є документами, що визначають цільове призначення землі у сквері. За його словами, рішення виконавчого комітету, яке надав позивач в матеріалах справи, також не вказує на те, що земельна ділянка належить до категорії рекреаційного призначення. Тому позов про визнання договору оренди є безпідставним.
Також, на його думку, позивач не надав доказів щодо майбутньої забудови і знесення дерев.

Водночас суддя запитав у відповідача, як той може довести, що на момент укладання договору земля належала до категорії земель громадської та житлової забудови. Володимир Покаленко сказав, що нічим.

Представниця третьої сторони у справі, орендаря скверу ТОВ «Укрсфера», Вікторія Малиновська зазначила, що договір оренди скверу є правомірним.

– За функціональним призначенням це дійсно землі рекреації. Однак землекористувач повинен дотримуватися лише цільового призначення земельної ділянки, а не функціонального.

Також в межах цього функціонального призначення можливе будівництво закладів громадського харчування, – сказала вона, зауваживши також, що позивачка, як не сторона договору оренди, не в праві вимагати визнання його недійсним.

Наступне засідання у справі суддя призначив на 27 січня 2022 року на 14:30.

Нагадаємо, активісти Кропивницького раніше подавали кілька позовів з тим, щоб припинити будівництво ресторану «МакДональдс» у сквері «Центральний». Однак у задоволенні позовних вимог усі інстанції відмовили.

Читайте також:

Ігор Крушеницький

Поширити:

Залишити коментар:

коментар