Макдональдс внесе зміни у автомобільний рух у центрі Кропивницького

© replicahd.ro

Кропивницьким журналістам розповіли про те, яким буде Макдональдс у Центральному сквері, скільки дерев знищать для його будівництва і яким чином ресторан вписуватиметься в історичний центр міста.

Про це під час онлайн пресконференції говорив директор з розвитку McDonald’s в Україні Віталій Стефурак, повідомляє Перша електронна газета.

За його словами, в закладі будуть представлені найновіші технології: термінали самообслуговування, діджитальні меню-борди, інтерактивна «розумна лінія» МакДрайву та сучасні тренди в оформленні інтер’єру.

«Орієнтовна площа самого ресторану – 550 квадратних метрів, тобто 6 соток. Загальна ж площа скверу, складає 63 сотки.

Для благоустрою навколишньої території, для організації Макдрайву та літнього майданчика разом із самою плямою забудови необхідно близько 18 соток. Парковку не передбачаємо, щоб максимально зберегти дерева у центральному сквері», – розповів Віталій Стефурак.

c0e50a6c0616ceb68e3f4bbd31bd06d5.png

У Макдональдсі обіцяють висадити вдвічі більше дерев, ніж знищать для будівництва закладу та благоустрою території. Наразі видалили три дерева, які росли над підвалами. Ще 10 дерев знаходяться в аварійному стані і триває додаткова діагностика для вирішення їхньої подальшої долі. Скільки ще необхідно буде видалити дерев під саму забудову ресторану, буде зрозуміло після затвердження проєкту будівництва. Попередньо мова йде про 20-25 дерев.

Під час прес конференції наголосили, що існуючі зображення Макдональдсу у Кропивницькому – це лише візуалізація. Сам же проєкт буде готовий згодом.

«Наше завдання сьогодні, зберегти якомога більше дерев у сквері, щоб менша їх кількість потрапляла в зону будівництва ресторану.

Тому як саме розміщуватиметься ресторан, вся інформація буде у відкритому доступі, але пізніше», – зазначила керівниця відділу комунікацій McDonald’s в Україні Алеся Муджирі.

Попередньо ж повідомили, що заклад у Кропивницькому буде «максимально органічно інтегрований у міський простір та сам сквер». Заїзд планують з вулиці Преображенської, виїзд – на Велику Перспективну. Дорожні знаки замінять відповідно до проєкту.

Як розповів керівник проєкту реконструкції, представник орендаря ділянки Дмитро Костишин, на сьогодні у сквері завершують перший етап робіт з його реконструкції. Першочергово виконані демонтажні роботи та проводиться санітарна обрізка дерев, яка включає в себе обробку місць спилів спеціальними розчинами для захисту від паразитів і швидшого загоєння. Демонтовані лавки та інше майно передали на баланс КП «Благоустрій» для подальшого використання.

«Провели обрізку 28 дерев. Для решти спільно з біологом будуть вироблені рішення, щоб їх вилікувати.

Щоб зберегти зелені насадження, працюємо в обмежених умовах. Щоб не порушувати кореневу систему дерев, при проведенні комунікацій у сквері використовуватиметься лише ручна робота без залучення техніки», – додав Дмитро Костишин.

У сквері склалася своя екосистема, тому привносити туди щось нове біолог, член Гільдії ландшафтних архітекторів Тетяна Маргарид вважає недоцільним. Водночас рекомендує висаджувати дерева з діаметром більше 20 см і висотою 5-7 метрів.

«Мені б хотілося додати різноманіття кольорів, побільше кущів. Сквер сам по собі доволі гарний, але в ньому немає зими. Він гарний навесні, влітку, восени. А взимку у нас лише голе гілля. Тому хочу додати більше хвойних рослин.

Також буде проблематично створити газон через затіненість території. Замість нього плануємо посадити грунтопокривні кущі», – повідомила Тетяна Маргарид.

Нагадаємо, місцеві екоактивісти на чолві з головою ГО «Озеленення. Кропивницький» Надією Паливодою виступили проти забудови Центрального скверу рестораном «Макдональдз». До акції доєдналися відомі екозахисники з усієї України. Тим часом сквер почали готувати під забудову. Для привернення уваги до проблеми Надія Паливода оголосила голодування, а юристка Олена Резніченко подала позов до суду.

Справу скасування договору оренди Центрального скверу розглядатимуть 8 грудня в Ленінському районному суді м. Кропивницького.

Олег Козупляка, Нова Газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар