Ринок землі, вступна кампанія, прожитковий мінімум і ковідні паспорти – зміни 1 липня

© основне фото pixabay.com

Сьогодні, 1 липня, в Україні стартують ряд значущих змін: після 20-річного мораторію відкривається ринок землі сільськогосподарського призначення, зросте прожитковий мінімум і пенсії для деяких категорій пенсіонерів, батьки новонароджених можуть вибирати між “пакунком малюка” і грошима, розпочинається вступна кампанія до вишів, а ще у тестовому режимі запроваджують “ковідні паспорти”.

Запровадження ринку землі

З 1 липня в Україні землю сільськогосподарського призначення можна буде продати чи купити. Рішення про скасування мораторію на продаж землі Верховна Рада ухвалила у березні минулого року. З того часу уряд готувався до запровадження ринку.

Наразі ідеться про перший етап впровадження ринку, тому купити землю зможуть лише фізичні особи – громадяни України, а переважне право на придбання землі матимуть ті, хто орендує землю із 2010 року.

Іноземці, а також юридичні особи не матимуть права купити землю. Але із січня 2024 року українські компанії, установчі документи яких передбачають ведення аграрного бізнесу, таку можливість отримають.

© Главком

На 105 гривень зросте прожитковий мінімум.

Він становитиме 2 294 грн. Через це виплати, які до нього прив’язані, також збільшуються. Це пенсії, допомога по безробіттю, допомога на дітей, аліменти тощо.

У той самий час, уряд не збільшує у липні розмір мінімальної зарплати, яка зараз становить 6 000 грн. Кабінет міністрів обіцяє підвищити її у грудні – до 6 500 грн.

© commons.com.ua

Пенсії підвищать, але не всім

З 1 липня зросте мінімальна пенсія за віком та доплата за понаднормовий стаж у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму.

Мінімальна пенсія становитиме 1 854 грн. Жінкам, які працювали понад 30 років, та чоловікам, котрі працювали понад 35 років, за кожен додатковий рік платитимуть 1% від мінімальної пенсії, тобто 18 грн 54 коп надбавки до щомісячної пенсії.

Відповідно, максимальна пенсія в Україні із липня становитиме 18 540 гривень.

Окрім того, одному мільйону пенсіонерів у липні проіндексують пенсії. Вони отримають доплату у розмірі близько 100 грн. Ідеться про тих пенсіонерів, яким призначили пенсію у 2018-2020 роках і які не отримали доплат у березні 2021 року. Тоді на 11% проіндексували пенсію вісьмом мільйонам пенсіонерів.

Натомість не одержать у липні доплату 400 грн пенсіонери віком від 75 до 80 років. Раніше планувалося, що таку доплату запровадять саме з 1 липня, однак уряд нещодавно повідомив, що виплати переносяться на 1 жовтня через нестачу коштів.

Пенсіонери, яким 80 і більше років, і далі одержуватимуть щомісячну доплату 500 грн.

© prm.ua

“Ковідні паспорти” в ЄС й Україні

З 1 липня країни Євросоюзу запроваджують “ковідні паспорти”, які міститимуть інформацію про щеплення, негативний ПЛР-тест або нещодавно перенесену хворобу.

Український уряд заявляв, що планує синхронізувати появу таких паспортів і в Україні. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що Україна вийшла на фінішну пряму до запуску ковід-сертифікатів, які повністю відповідатимуть вимогам Єврокомісії. Проте керівник уряду уточнив, що 1 липня розпочнеться їх “бета-тестування”.

За словами Дениса Шмигаля, українці зможуть згенерувати цей документ у державному застосунку “Дія”, а невдовзі його можна буде також отримувати у сімейного лікаря.

Разом із запровадженням сертифікатів, які даватимуть право на вільне пересування територією Євросоюзу, ЄС з 1 липня відкриває кордони для вакцинованих від коронавірусу громадян 11-ти країн. Серед них України немає, але рішення переглядатимуться що два тижні.

© Getty Images

Стартує вступна кампанія до вишів

З 1 липня в Україні розпочинається вступна кампанія до вищих навчальних закладів. З цього дня абітурієнти можуть реєструватися в електронних кабінетах.

З 14 липня почнуть приймати заяви і документи за результатами ЗНО, а не пізніше 28 липня мають бути сформовані рейтингові списки вступників.

МОН нагадує, що на бюджетні місця у вишах абітурієнт може подати не більше п’яти заяв на будь-які спеціальності, а на контрактну форму навчання – документи до 30 вищих навчальних закладів.

© budukursi.in.ua

Бейбі-бокс або гроші

З 1 липня батьки новонароджених можуть отримати замість “пакунка малюка” із найнеобхіднішими речами гроші – еквівалент вартості цього пакунка.

До цього часу грошову компенсацію виплачували лише тим батькам, котрі через незалежні від них обставини не змогли отримати “бейбі-бокси” протягом 30 днів з дня народження дитини. Однією із таких причин була нестача пакунків для новонароджених.

Тепер батьки, які від­дають пе­ре­ва­гу коштам, з 1 липня можуть одержувати їх на банківську картку замість натуральної допомоги. Вартість пакунка малюка, а значить і розмір грошової виплати – це не менш як три прожиткових мінімуми для дітей віком до шести років. З 1 липня це 6 039 грн.

© Телеканал Z

Нагадаємо, у селі на Кіровоградщині відновлюють старовинну церкву, яка згоріла на Різдво.

Читайте такожЯк знайти своє коріння – поради професійного генеалога

За інформацією ВВС.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар