У селі на Кіровоградщині відновлюють старовинну церкву, яка згоріла на Різдво

© церква у селі Копанки | Інна Тільнова, Facebook

У селі Копанки Новоукраїнського району почали відновлювати церкву, у якій сталася пожежа 7 січня 2021 року.

Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на Суспільне.

Як раніше писала Перша електронна газета, йдеться про старовинну церкву на честь святих Олени та Костянтина – пам’ятку архітектури, збудовану в середині ХІХ століття на місці давнішого дерев’яного храму.  У 1921 році радянська влада перетворила храм на колгоспний склад. Відновили церкву аж у 1990 році, а у 2018-му занедбане приміщення відремонтували за рахунок місцевих підприємців – подружжя Бабенків.

Зараз тут вже звели фундамент та стіни. Далі будуватимуть дах та відновлюватимуть історичний вигляд храму. Попереду ще чекають фасадні та внутрішні роботи, а також оздоблення.

Зі слів рятувальників, пожежа сталася через порушення правил безпеки під час користування опалювальним котлом. Натомість очільник Смолінської громади Микола Мазура озвучив свою версію:

“Місцевий меценат вирішив допомогти і реконструював церкву, не ламаючи її архітектуру. Там дуже багато хороших речей зробили. Одним із об’єктів реконструкції була система опалення. Її встановили з дотриманням пожежної безпеки. Але, можливо, через людський фактор чи з іншої причини, саме в тому місці почалося загоряння. Вранці люди побачили, що йде дим. Оскільки церква дерев’яна, вогонь почав швидко розповсюджуватися. Я був там, коли її гасили. Тоді ще йшов дощ, але він не допоміг”.

Микола Мазура розповів, що фінансово допомогти відновити церкву не можуть.

“У цієї церкви є власник – релігійна громада. Вони ведуть окрему господарську діяльність. Там є своя структура, яка цим займається. Ми можемо надати допомогу документально, зорієнтувати меценатів, організовувати людей. Коли йде мова про будівництво, рідко хто відмовляється. Приходять люди допомагати”.

Нагадаємо, на Кіровоградщині “Укрпошта” продала своє приміщення під московську церкву.

Читайте також: У Кропивницькому шукають старовинні фото храму для реставрації

Поширити:

Залишити коментар:

коментар