“Чута-фест” на Кіровоградщині, як брендінг сільської території

Сьогодні далеко не в кожному селі вирує пожвавлене і цікаве культурне життя. А от у Цибулевому, що на Знам’янщині 20 серпня стартував дуже цікавий і потужний проект – Чута-fest!

Фестиваль ще сирий, має багато недопрацювань в організації, але для ентузіастів, які ніколи раніше нічого подібного не робили, це справжній успіх. Перший Чута-fest відразу стартував як фестиваль обласного рівня! Сюди з’їхалися народні самодіяльні колективи з різних куточків області. Люди своїми силами і талантами самі зробили собі свято. І свято це вдалося.

Найперше вражає ландшафт фестивалю – чудова мальовнича місцина на околиці українського села серед гарних ярів і долин! Тут дуже багато простору для гостей – височина над яром і в долині біля річки скрізь була задіяна різними цікавими локаціями. Ідейні натхненники свята Володимир Вознюк і його помічник Микола Ярчишин зробили на подвір’ї крайніх хат села Цибулеве над яром інсталяцію гайдамацької січі – з гостроколом, воротами та чатовою вежею, на якій сидів вартовий (опудало), що виконував бойове завдання з охорони й оборони дорученого йому поста. На подвір’ї січі зібрано багато старовинних артефактів ужиткового та військового (від часів козаччини аж до Другої світової війни) характеру. Поряд розташувалася головна концертна сцена, на якій виступали народні співаки, а перед нею – хореографічні колективи. Крім головної сцени діяли, поетичні і співочі гутірки, виставки робіт художників, ярмарок народних майстрів. Харчуванням забезпечувала військова польова кухня та місцеві мешканці, що повиносили гостям різні смаколики.

Увечері гостей розважали запрошені гості – гурти зі Знам’янки і Кропивницька, спеціальний гість – Сергій Василюк із Києва.

Дуже хочеться, щоб це свято стало традиційним і щорічним. І щоб у наступному році Чута-fest вийшов за межі області. Для нашого краю дуже важливо мати подібний захід! Бо фестиваль – це не лише розважальний, але і культурно-просвітницький проект, що повідомляє про нас світові і спонукає нас до пізнання своєї власної історії.

Сьогодні ми стали свідками народження історико-культурного бренду не лише села Цибулеве, але й всієї Знам’янщини, і, можливо, всього нашого Приінгульського краю. Тож чи буде цей процес довготривалим, залежить від кожного з нас. Долучаймося до процесу, приїжджаймо на Чута-fest наступного разу, пропонуймо свої ідеї, гутірки та майстер-класи.

Олександр Ратушняк
Поширити:

Залишити коментар:

коментар