Росія не збирається виконувати вимогу трибуналу ООН про звільнення українських моряків

Роман Мокряк та інші українські моряки у Лефортовському суді

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що РФ ігнорує вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, який зобов`язав Росію до 25 червня надати інформацію про виконання наказу зі звільнення українських військовополонених моряків і кораблів, захоплених у районі Керченської протоки.
Про це йдеться на сайті УНІАН, передає Перша електронна газета.

«Даний випадок не є підсудним для цієї судової інстанції. У цьому полягає позиція РФ, ви це знаєте», — сказав Пєсков, відповідаючи на запитання, як Москва має намір виконувати наказ цього судового органу.

На уточнююче запитання, чи означає, що Кремль проігнорує рішення Трибуналу ООН, він підкреслив: «Звичайно. Повноваження суду просто не поширюються на цю ситуацію».

e971ebf57dea7df00903c99e08ecc27d.png

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року росіяни взяли в полон 24 українських моряків, коли ті переходили на кораблях «Бердянськ», «Нікополь» та «Яна Капу» із Одеси до Маріуполя через Керченську протоку. Росія, всупереч міждержавному договору та міжнародному морському праву, перекрила прохід через протоку та напала на українські судна. Росіяни обстріляли катер «Бердянськ», яким керував Роман Мокряк (уродженець Кропивницького району). Снаряд пробив броню рубки, але не розірвався. Троє моряків дістали поранення. Екіпаж не зміг чинити опору агресору та був змушений здатися.

30819895dd664428d2e12ac1b34739b5.jpg

Усіх українських полонених моряків звинуватили в незаконному перетині кордону Російської Федерації в Чорному морі та 29 листопада 2018-го їх перевезли із Криму в Москву.

В Україні ж із 28 листопада до 26 грудня через відкриту агресію РФ запровадили воєнний стан.

12 грудня Роман Мокряк заявив слідству, що вимагає поводитися із моряками, як із військовополоненим. Наш земляк вимагав звільнити членів екіпажу катера “Бердянськ”, адже лише він, як командир, несе відповідальність за усі події на борту корабля, а моряки виконували його наказ. Також він відмовився відповідати на питання співробітників російської ФСБ і «зізнаватися» на відео у злочинах проти РФ, яких не скоював.

Полонених моряків відвідали українські консули, а у Києві біля посольства ЄС люди влаштували акцію на підтримку політв’язнів та військовополонених Кремля.

17 квітня цього року Лефортівський суд Москви продовжив арешт усім військовополоненим морякам на 3 місяці. Раніше термін досудового слідства продовжили до серпня.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права задовольнив позов України та зобов’язав Росію негайно звільнити три українських військово-морських кораблі та 24 членів екіпажів. 28 травня Україна звернулася до РФ щодо організації процесу звільнення українських моряків, але Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не планує їх звільняти.

Читайте також: Запропонував своє життя в обмін на звільнення екіпажу: історія військовополоненого Романа Мокряка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар