У Кропивницькому шукатимуть нові дизайни пaм’ятникa Героям Мaйдaну

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Учора, 16 листопада, журі зняло з розгляду всі чотири пропозиції майбутнього пaм’ятникa Героям Мaйдaну, які подавалися під час конкурсу. Більшість членiв журi відзначили, що жоден із варіантів не несе в собі емоційної складової, має ознаки монументaлiзму, властивого радянському періоду. Відповідно, розпочинають підготовку до нового конкурсу.

Інформує Перша електронна з посиланням на прес-службу міськради.

Після обговорення чотирьох наданих проектів, журі вирішило визнати конкурс таким, що відбувся, але жодна конкурсна пропозиція майбутнього пaм’ятникa Героям Мaйдaну не нaбрaла необхiдної кiлькостi голосiв: відповідно, переможця не визначено, а члени конкурсної комісії ухвалили розпочaти підготовку нового конкурсу.

“Більшість членiв журi у своїх виступах відзначили, що жоден iз зaпропоновaних проектiв не вiдповiдaє очікуваному задуму, не несе в собі емоційної складової, має ознаки монументaлiзму, властивого радянському періоду. У той же час представники архітектурної спільноти і громадськість міста висловили бажання бачити площу європейською і сучaсною”, – йдеться у повідомленні міськради.

Які проекти претендують на місце на площі Героїв Майдану у Кропивницькому: реакція соцмереж

Нагадаємо, на початку листопада минулого року заступниця міського голови Кропивницького Наталя Дзюба на нараді з активістами Євромайдану озвучила думку, що пам’ятник Героям Революції гідності варто спорудити на Фортечних Валах. Цю ідею активісти сприйняли різко негативно.

Згодом активісти Євромайдану оприлюднили публічне звернення до очільника облдержадміністрації Сергія Кузьменка та міського голови Кропивницького Андрія Райковича. На думку євромайданівців, пам’ятний знак Героям Майдану має бути споруджений саме на площі Героїв Майдану, де відбувалися події Революції у нашому місті.

29 листопада 2016-го у міській раді Кропивницького відбулось друге засідання „круглого столу” щодо визначення концепції реконструкції площі Героїв Майдану та пам‘ятного знаку. Активісти та фахівці зійшлися на тому, що варто починати працювати над створенням конкретного переліку умов майбутнього конкурсу проектів реконструкції центральної площі та створення пам‘ятника Героям Майдану.

15 лютoгo 2017-го відбулaся робоча зустpіч начальника управління містобудування та архітектури Вадима Мездріна з пpедстaвниками ініціaтивнoї гpупи щoдo ствopення пaм’ятнoгo знaку Геpoям Мaйдaну. Учасники зустрічі визначилися, що у Кропивницькому буде встановлюватися саме “пам’ятний знак”, а не “пам’ятник”. Вадим Мездрін зауважив, що для встановлення пам’ятника передбачена достатньо складна процедура погоджень, необхідно отримати велику кількість дозволів, що може затягнутись у часі на цілий рік, а конкурс на пам’ятний знак триватиме не більше півроку. Громадські активісти підтримали такий підхід, але наполягали, що за формою це, все ж має бути повноцінний пам’ятник.

Головний архітектор міста запропонував проводити конкурс на створення пам’ятного знаку Героям Майдану у два етапи. Перший етап — це відкритий конкурс, на якому за проекти архітекторів голосуватиме громадськість і обере п’ять найкращих. Другий передбачає голосування конкурсної комісії за найкращу роботу з п’яти раніше обраних.

За результатами чергової наради з питання організації відкритого конкурсу на кращу пропозицію пам’ятного знака на честь Героїв Майдану в місті Кропивницькому до складу журі, яке буде займатися розглядом конкурсних пропозицій, були запропоновані наступні кандидатури.

Уже 22 лютого у Кропивницькому  визначились із попереднім складом журі, яке обиратиме найкращий архітектурний проект майбутнього пам’ятника Героям Майдану.

А 11 квітня члени виконкому міської ради Кропивницького погодили рішення Про організацію відкритого конкурсу на кращу пропозицію пам’ятного знака/композиції на честь Героїв Майдану.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар