Заступник прокурора Кіровоградщини розповів про стан розслідування земельної афери у Бережинці

Заступник прокурора Кіровоградської області Андрій Рудницький учора, 19 липня, зустрівся з громадськістю аби обговорити питання протидії рейдерству на Кіровоградщині, зокрема у Бережинці.

Про це Першій електронній повідомили у прес-службі прокуратури Кіровоградської області.

У вказаному заході взяли участь начальник Головного територіального управління юстиції в області Вадим Гуцул, начальник слідчого відділу прокуратури області Сергій Чеботарьов, голова кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області Микола Пільгуй та представники громадських організацій.

У ході зустрічі Андрій Рудницький наголосив, що забезпечення законності у сфері агропромислового комплексу – пріоритет у роботі правоохоронців Кіровоградщини. По кожному із зафіксованих випадків шахрайського заволодіння майном, землями сільськогосподарських підприємств та пайовиків вжито вичерпних заходів до недопущення порушення прав законних власників та встановлення осіб, які вчинили незаконні дії. Упродовж поточного року такі випадки фіксувалися у Благовіщенському, Долинському, Петрівському та Кіровоградському районах.

«За кожним із цих фактів правоохоронними органами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, де в рамках Кримінального процесуального кодексу встановлюються особи, винні у вчиненні таких дій»,- акцентував заступник прокурора області.

Детально він розповів про хід розслідування резонансного кримінального провадження, зареєстрованого за фактом шахрайського заволодіння майном ТОВ «Нива 2010».

«Розслідування спроби рейдерського захоплення майна вказаного підприємства правоохоронцями розпочато 3 травня за ч.4 ст.190 Кримінального кодексу України за заявою одного із засновників. У ході його розслідування встановлено, що наприкінці квітня поточного року невстановленими особами складено 2 протоколи загальних зборів учасників ТОВ «Нива 2010» щодо надання згоди на відчуження частки в статутному капіталі товариства. На підставі цих протоколів 27 квітня 2017 року укладено та нотаріально посвідчено нотаріусом Кропивницького нотаріального округу договір дарування від імені дарувальника – директора ТОВ «Нива-2010». Цього ж дня на підставі зазначених документів, державним реєстратором Маловисківської міської ради внесено відомості до Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців України щодо зміни в графі «власник юридичної особи» та «керівник». У подальшому невстановлені особи продали частку статутного капіталу ТОВ «Нива-2010» одному із підприємств Дніпропетровської області. Крім того, вони склали завідомо підроблені договори позики на суму 7,5 млн грн. та 20 млн грн. і на підставі цих сфабрикованих документів звернулись до суду та нотаріуса, отримали рішення суду та нотаріальний напис, після чого звернулись до ДВС для стягнення майна підприємства. Представники Дніпропетровського товариства 3 травня намагалися розпорядитися майном та офіційними документами ТОВ «Нива-2010», – повідомив прокурор.

За його словами силами правоохоронних органів забезпечено громадський порядок з метою перешкоджання силовому захопленню вказаних підприємств та уникненню масових заворушень.

«Прокуратурою області спільно з слідчими управління поліції, з метою забезпечення збереження майна та виключення його подальшого незаконного відчуження, під час досудового розслідування накладено арешти на корпоративні права підприємства, рухоме та нерухоме майно. Проведено обшуки та тимчасові доступи, в ході яких отримано оригінали документів, проведені по них почеркознавчі експертизи, встановлено та допитано осіб, особисті дані яких використовувалися для укладення фіктивних угод щодо майна та корпоративних прав, які заперечили свою участь в укладанні протиправних угод. Слідством прийнято заходи щодо збереження урожаю та направлено до суду клопотання про арешт посівів та майбутнього урожаю на полях ТОВ «Нива 2010», яке судом задоволено», – зазначив Андрій Рудницький.

При цьому, заступник прокурора області наголосив, що першопричиною земельних афер є недосконале законодавство щодо реєстрації речових прав на майно, зокрема щодо проведення реєстраційних дій по перереєстрації корпоративних прав не за місцем реєстрації підприємств.

Визначив він і інші причини, що сприяли рейдерському захопленню підприємства. Це і проведення нотаріальних дій без належного посвідчення особи та встановлення її дієздатності, і несвоєчасне реагування органів контролю. Зокрема комісією Міністерства юстиції України з розгляду скарг на дії державних реєстраторів оперативно не розглянуто скарги потерпілих та не вжито заходів щодо скасування незаконних рішень реєстраторів.

За словами заступника прокурора наразі конче необхідними є законодавчі зміни з приводу проведення реєстраційних та нотаріальних дій щодо корпоративних прав підприємств за місцем їх реєстрації та за участі обох сторін.

«Крім удосконалення законодавства, необхідно посилити вимоги до нотаріусів та державних реєстраторів щодо встановлення при проведенні реєстраційних та нотаріальних дій особи заявника, яка звернулася про проведення реєстраційних дій, та її повноважень», – зазначив прокурор.

У свою чергу начальник слідчого відділу прокуратури області Сергій Чеботарьов розповів про стан досудового розслідування кримінального провадження, яке зареєстроване за фактом перевищення повноважень службовими особами Головного управління Національної поліції в області, спеціального підрозділу Національної поліції «КОРД» та Національної гвардії України під час забезпечення 27 червня 2017 року громадського порядку у с. Бережинка Кіровоградського району.

«У рамках досудового розслідування слідчими прокуратури проводиться величезний масив роботи. Наразі вже допитано більше 90 осіб, призначено понад 20 судово-медичних експертиз, витребувано ряд документів, які дадуть можливість встановити підстави перебування як правоохоронців такі і представників громадської організації на території села. Розслідування триває», – повідомив Сергій Чеботарьов.

Начальник Головного територіального управління юстиції в області Вадим Гуцул повідомив про вжиті заходи до поновлення порушених прав аграріїв ввіреним йому відомством.

Насамкінець, заступник прокурора області Андрій Рудницький наголосив, що прокуратура області зацікавлена в активній та дієвій позиції громадських організацій регіону й дослухатиметься до усіх громадських ініціатив, що стосуються діяльності органів прокуратури у сфері зміцнення законності та правопорядку в регіоні.

____________________________________________________________________________________

Нагадаємо, конфлікт навколо ТОВ “Нива-2010” триває вже декілька місяців. На територію підприємства приїхали нові власники з Дніпра і намагалися зайти до офісу, щоб приступити до управління фірмою. Вони заявили, що керівник ТОВ Микола Трибиненко сам продав їм більшу половину акцій фірми, а потім не допустив їх до приміщення.

Сам Трибиненко заявляє, що не продавав своє підприємство, а ці нові власники намагаються відібрати у нього бізнес рейдерським шляхом. На його захист стали місцеві мешканці.

23 травня, у Бережинці сталася стрілянина. На території сільгосппідприємства під час суперечки між місцевими та працівниками однієї з охоронних фірм пролунали постріли, внаслідок яких поранення дробом отримали троє громадян.

Після цього була ще одна спроба нових власників зайти на підприємство, але люди відбили атаку молодиків, які прибули на трьох мікроавтобусах. Тоді поліція затримала 31 нападника.

27 червня, конфлікт навколо сільгосппідприємства у Бережинці набрав нових обертів. Представників внутрішнього корпусу батальйону “Донбас”, які приїхали на заклик власника ТОВ “Нива-2010” Миколи Трибиненка та ветеранів АТО брутально затримали бійці спецпідрозділу поліції та Нацгвардії, помістили у автобус і намагалися вивезти у невідомому напрямку. Під час затримання постраждали також місцеві мешканці. Поліцейскі застосовували газ та вогнегасник.

Згодом, Мін’юст заблокував доступ до реєстру держреєстратору, який змінив дані про засновників ТОВ «Нива-2010», а прокуратура області почала розслідувати законність дій поліції під час затримання “Донбасу” у Бережинці.

Пізніше весь урожай на 6 полях, що належать ТОВ “Нива-2010”, передали на відповідальне зберігання синам фермера Миколи Трибиненка – Ігорю та Олегу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар