Конфлікт у Бережинці: жорстке затримання бійців “Донбасу”, блокування автобусу та відповідь поліції

Учора, 27 червня, конфлікт навколо сільгосппідприємства у Бережинці набрав нових обертів. Представників внутрішнього корпусу батальйону “Донбас”, які приїхали на заклик власника ТОВ “Нива-2010” Миколи Трибиненка затримали бійці спецпідрозділу поліції та Нацгвардії, помістили у автобус і намагалися вивезти у невідомому напрямку. 

Хто як бачить ситуацію у Бережинці, чому на підмогу почали приїздити звідусіль та як коментує ситуацію поліція?

Версія подій від керівництва “Донбасу”

Учорашнє серія конфлікту в Бережинці розпочалася близько 19 години. Бійців “Донбасу” затримали із застосуванням грубої сили. Під час затримання постраждали також місцеві жителі.

Про події Першій електронній розповів другий командир батальйону “Донбас”, полковник Нацгвардії у відставці Анатолій Виногродський. Він також постраждав під час затримання.

За його словами, люди, які їх затримували, не показували жодних документів і не представлялися. Всі вони були в масках, без знаків розрізнення.

Автобус із побитими бійцями “Донбасу” зупинили активісти та учасники АТО на виїзді з Кропивницького в сторону Умані. Транспортний засіб було заблоковано на одній із автозаправок.

Анатолій Виногродський розповів Першій електронній свою версію подій:

“До нас, до громадської організації Внутрішній корпус батальйону “Донбас”, ветеранів АТО, звернувся власник підприємства у Бережинці. Працівники фірми, яка охороняла його підприємство втекла звідти зранку у день нападу. Оскільки ми теж є представниками охоронної фірми, ми приїхали сюди і заключили договір про фізичну охорону фермера, поспілкувалися з місцевим населенням, яке нас чудово прийняло. Ми розбили наш табір і тренувалися.

Сьогодні (27 червня – ред.) мене двічі запрошував до себе начальник поліції Кіровоградської області. Зранку він просив у мене список людей, які приїхали, але я відповів йому, щоб звертався з офіційним запитом і ми дамо свою відповідь. Буквально за півгодини до нападу на моїх хлопців, начальник поліції області знову попросив мене приїхати до нього. Там вже знаходився один із заступників командувача Нацполіції України з Києва, керівник Поліції охорони області, ще якась людина і фермер, який нас запросив. Вони у жорсткій ультимативній формі почали вимагати у фермера, щоб він скасував договір з нашою охоронною фірмою і прибрав нас з території фірми. Натомість вони пропонували надати 50 автоматників, які будуть охороняти його територію. У цей час до села почали стягувати сили Нацгвардії, місцевого КОРДу. На окружній стояли автозаки, автобуси. Командував нацгвардійцями полковник Голяков, якого я знаю по боям під Широкіно. До сьогоднішнього дня я вважав його нормальним офіцером, а сьогодні я зрозумів, що він – безпринципна людина, яка виконує накази окупаційного режиму.

Невідомий підполковник поліції дав вказівку очепити наш табір у Бережинці. Спостерігаючи агресивні дії людей у формі поліції та Нацгвардії, я вишикував своїх людей, щоб усі бачили, що ми не чинимо супротив, що в нас немає зброї. Підполковник, не представляючись, вимагав від мене, щоб ми повели людей у автозак. Я попросив надати нам адвоката, визначити статус в якому ми знаходимося, на якій підставі нас затримують і обмежують нашу свободу. Він кинув у відповідь фразу: “Ах, так? Ну, добре”. Тоді нас почали жорстко затримувати, застосовуючи силу, побили нас. Це при тому, що ми були беззбройними і не чинили агресивних дій. Мене вони закували в кайданки, намагалися зламати ніс. Вони били місцевих серед яких були і жінки. Нас завантажили у автобус і повідомили, що везуть у райвідділок поліції. Тут, біля заправки, місцеві активісти затримали автобус і виявилося, що нас вже вивозять з міста. Водій автобуса розповів нам, що ми їхали у Новоархангельськ. На якій підставі і чому – я не розумію”.

На місці – без коментарів

Під час затримання поліція застосовувала газ та вогнегасники, на місці були правоохоронці з собаками. У сутичці постраждала також журналістка обласної філії НТКУ Марія Лебідь. За її словами, поліцейські били дубинками жінок і валили їх на землю. Силовики закували в кайданки також голову ГО ветеранів 3-го полку “Редут” Валерія Вехтєва.

На заправку на виїзді з міста прибули активісти, волонтери, учасники АТО, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, народний депутат Олександр Горбунов та деякі депутати міськради.

Також на місце блокування автобусу прибув заступник начальника ГУ Національної поліції в області – начальник слідчого управління Дем’ян Таршин. Проте він не зміг пояснити причину затримання “донбасівців” і підстави на яких їх утримували.

Зокрема, на прохання журналіста Першої електронної газети прояснити ситуацію заступник очільника обласної поліції відповів:

“Я не даю інтерв’ю”.

Відповідь поліції

Безпосередньо після силового затримання, офіційну позицію поліції оприлюднив керівник обласного ГУНП Сергій Кондрашенко. Він повідомив, що поліція забезпечує правопорядок та публічну безпеку довкола спірного майна сільгосппідприємства у селі Бережинка. Завдання поліції – забезпечення безпеки людей, забезпечення  правопорядку і спокою у населеному пункті та на прилеглій до сільгосппідприємства території.

“Відповідно до своїх повноважень, поліцейські жодним чином не втручатимуться в майнові спори та роботу підприємства.

Правоохоронці закликають представників обох сторін конфлікту не вдаватися до протистоянь, не провокувати громаду, а дочекатися рішення суду.

Але в той же час усі спроби дестабілізувати ситуацію, у тому числі силовими методами, будуть негайно припинені, а дії порушників отримають принципову правову оцінку”, – написав Кондрашенко.

“Донбас” повернувся у Бережинку

Постраждалі хлопці викликали на заправку поліцію і написали заяви про викрадення і побиття.

Після цього командир “донбасівців” Анатолій Виногродський повідомив, що наразі група нардепів намагається вирішити питання на найвищому рівні у Києві. Їм же надійшла команда зупинитися на ніч і очікувати.

Але ветерани АТО з Кропивницького зажадали, щоб бійці “Донбасу”, які нібито приїхали захищати мешканців Бережинки від рейдерів, повернулися у село.

Проте, коли бійці внутрішнього корпусу батальйону “Донбас” зібралися їхати, поліція повідомила, що не дозволяє рух автобусу із заправки. На усі вмовляння заступник очільника поліції області Дем’ян Таршин не відреагував. Активісти вирішили везти бійців у Бережинку власними автівками.

Близько 1 години 28 червня усі прибули до офісу ТОВ “Нива-2010”. Будівлю охороняли бійці Нацгвардії, а близько сотні місцевих чекали неподалік.

Люди зустріли бійців “Донбасу” оплесками.

На місці було вирішено, що сьогодні, о 10 годині біля підприємства влаштують народне віче за участі місцевих жителів, активістів та АТОвців.

Позиція поліції сьогодні

Вже сьогодні, 28 червня, коментуючи ситуацію, що сталася вчора навколо спірного майна агропідприємства у с. Бережинка, начальник поліції Кіровоградської області заявив, що до поліції надійшло звернення від приватного підприємства. Заявник є другою стороною в існуючому  майновому конфлікті щодо права власності товариство. Звернення стосувалося безпідставного перебування на території групи невідомих осіб.
На місце пригоди виїхали працівники поліції.

Як з’ясувалося, на місці дійсно знаходяться особи в камуфляжах та зі спецзасобами. З їх слів, ці громадяни на місці здійснювали охорону порядку.

Сергій Кондрашенко зазначив, що відповідно до закону правоохоронні функції не мають права здійснювати громадські формування, охоронні фірми та інші особи, які перебували на території сільгосппідприємства безпідставно.

Цим людям працівники поліції запропонували залишити територію підприємства, а після їх категоричної відмови – громадян доправили до відділку поліції, де ідентифікували їх особи та перевірили на наявність травматичної і холодної зброї у межах відкритого кримінального провадження.

За словами начальника обласної поліції, з метою  недопущення правопорушень працівники поліції згідно із законодавством в окремих випадках застосовували  спецзасоби. Якщо ж у ході перевірки буде встановлено, що хтось із поліцейських допустив перевищення службових повноважень, їх діям буде надано правову оцінку.

“Ми наголошуємо на тому, що працівники поліції відповідно до своїх повноважень жодним чином не втручаються в майновий спір між двома власниками. Усі ці питання повинні вирішуватися виключно у судовому порядку. На протиправні дії з боку «прихильників» обох сторін конфлікту поліцейські готові реагувати жорстко і в рамках закону”, – наголосив Сергій Кондрашенко.

Він також нагадав, що раніше правоохоронці затримали на території цього району групу із 31 особи – за підозрою у рейдерстві.

“Настільки ж принциповою є позиція щодо перебування і «групи підтримки» з боку іншої сторони конфлікту. Тож ще раз закликаємо сторони не вдаватися до силових протистоянь, не провокувати громаду, а дочекатися вирішення майнового спору як того вимагає закон – виключно у судовому порядку”, – наголосив Сергій Кондрашенко.

Зараз публічну безпеку і порядок на території населеного пункту охороняють працівники поліції і військовослужбовці Нацгвардії України.

Крім того, начальник поліції Кіровоградщини Сергій Кондрашенко прибуде до села Бережинка для роз’яснення позиції щодо ролі поліції у врегулюванні цього інциденту.

Чи вдасться правоохоронцям залагодити надкритичну ситуацію навколо підприємства ТОВ “Нива-2010”, стане відомо найближчим часом. Скандал навколо цього підприємства вже виходить на загальнодержавний рівень. Наразі у Бережинці розпочалося віче.

Нагадаємо, конфлікт навколо ТОВ “Нива-2010” триває вже декілька місяців. На територію підприємства приїхали нові власники з Дніпра і намагалися зайти до офісу, щоб приступити до управління фірмою. Вони заявили, що керівник ТОВ Микола Трибиненко сам продав їм більшу половину акцій фірми, а потім не допустив їх до приміщення.

Сам Трибиненко заявляє, що не продавав своє підприємство, а ці нові власники намагаються відібрати у нього бізнес рейдерським шляхом. На його захист стали місцеві мешканці.
23 травня, у Бережинці сталася стрілянина. На території сільгосппідприємства під час суперечки між місцевими та працівниками однієї з охоронних фірм пролунали постріли, внаслідок яких поранення дробом отримали троє громадян.

Після цього була ще одна спроба нових власників зайти на підприємство, але люди відбили атаку молодиків, які прибули на трьох мікроавтобусах. Тоді поліція затримала 31 нападника.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар