На Кіровоградщині стартує фестиваль “Вересневі самоцвіти” (ПРОГРАМА)

Фото: Андрій Ткач

53-й театральний фестиваль “Вересневі самоцвіти” стартує у Кропивницькому сьогодні, 18 вересня. У програмі заходів на тиждень – вистави і виступи оркестру, зустрічі з митцями і книжкова ярмарка.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Ми не маємо права руйнувати традиції і не проводити фестиваль. Цього року маємо насичену культурну програму. Бюджетних коштів на фестиваль не витрачатимемо, а 20% від продажу кожного квитка передамо на потреби ЗСУ” – розповіла директорка департаменту культури й туризму ОВА Уляна Соколенко.

Відкриває фестиваль вистава “Заборонений” про Василя Стуса. Це спільний проєкт кропивницького і херсонського театрів. П’єса Сергія Дзюби та Артемія Кірсанова про перебування поета-шістдесятника в радянському таборі.

Цього ж дня, 18 вересня, на малій сцені театру корифеїв покажуть моновиставу херсонського театру “Юда” за п’єсою Лесі України “На полі крові”. Виставу зіграє херсонець Сергій Михайловський.

19 вересня  на великій сцені – вистава кропивницького театру “Ціна життя” за п’єсою Карела Чапека “Мати”, а на малій сцені – “Моїй мамі сто років” Мішеля Лоранса у виконанні акторок кропивницького театру.

19 вересня на поціновувачів якісної української літератури чекає творча зустріч з письменником Олександром Жовною.

20 вересня на великій сцені актори Дніпровського театру імені Шевченка покажуть драму про війну на території Донецької області “З вірою і надією в серці” Оксани Петровської.  На малій сцені – вистава кропивницького театру “Вільні метелики” Леонарда Герша.

Цього дня об 11 год. у Кропивницькому відбудеться відкриття оновленого музею української хореографії – єдиного в Європі. Його перемістили з “Хутора Надія” в один з корпусів обласного краєзнавчого музею, що на центральній площі (колишня будівлі Нацбанку).

21 вересня Криворізький театр музично-пластичних мистецтв “Академія руху” покаже на великій сцені виставу “Співи сонця і тіні”, що поєднує гру тіней і пластики. На малій сцені відбудеться вистава кропивницького муніципального театру сатири “Селфі зі склерозом” Олександра Володарського.

22 вересня на великій сцені театру покажуть  виставу “Наталка-Полтавка” за п’єсою Івана Котляревського, на малій сцені – вистава Миколаївського театру драми та музичної комедії “Старший брат” за п’єсою Марини Смілянець “Молитва за Елвіса”. Це прем’єра 2023 року про стосунки двох братів та як війна змінила їхні цінності. Один брат – учасник АТО, інший – офісний працівник.

У Кропивницькому на вулиці Театральній відбудеться виставка-ярмарок “Книговир – 2023”.

А в Олександрійському театрі відбудеться вистава театральної спільноти “N” “Дорослі забави” за участі Ольги Сумської.

23 вересня у Кропивницькому на великій сцені покажуть виставу “Кохання панночки”. Це п’єса Марка Кропивницького за мотивами повісті Миколи Гоголя “Вій”. На малій сцені – моновистава Марини Васильєвої з Миколаївського художнього драматичного театру “Проста українська скіфська баба” –  твір присвячений подіям весни-літа 2014 року – початку російсько-української війни.

Цього дня у селі Арсенівка Мар’янівської громади, на батьківщині драматурга Івана Карпенка-Карого, відбудуться музично-театралізовані дійства за участі  митців різного жанру.

24 вересня з нагоди закриття фестивалю у театрі покажуть виставу “Бондарівна” за п’єсою Карпенка-Карого.

378800839-320597887167520-7690527031406518115-n

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар