У Театру корифеїв тепер два директори

Сергій Корнієнко

Сьогодні, 14 вересня, в обласній раді засідала конкурсна комісія, яка одноголосно обрала нового директора-художнього керівника Театру ім. Кропивницького Сергія Корнієнка – викладача акторської майстерності з Києва.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Сергій Корнієнко народився у 1988 році у Прилуках Чернігівської області. У 2012 році закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого за спеціальністю «режисура драматичного театру». З 2021 року – викладач акторської майстерності у своїй альма-матер. Протягом творчого шляху режисував вистави у Київському молодіжному інтерактивному театрі «МІСТ», Хмельницькому музично-драматичному театрі ім. М. Старицького, у Київському академічному молодіжному театрі тощо. Працював головним режисером в Українському драматичному Малому театрі. Засновник і директор школи акторської майстерності «Euphoria».

Корнієнко боровся за посаду з Олексієм Дорошевим – актором театру Кропивницького.

Під час представлення своєї програми Сергій Корнієнко зазначив, що прагне створити образ “театру-дому”, до якого завжди прагнув. Має досвід роботи з народними артистами України та молодими студентами. Останній за часом проєкт, який втілив в життя Сергій – вистава “Народжені бути вільними”, присвячена шістдесятникам.

“Ми вивчали театр корифеїв, для мене це Мекка театрального мистецтва, яка повинна сяяти на всю Україну і на весь світ. Потрібно говорити про це, зберігати ті надбання, які є, зберігаючи фундамент, закладений до нас, і формувати новий театральний світ. Зберігати нашу історію і робити сучасний театр. Я хочу, що в театрі з’явилися прізвища таких режисерів як Богомазов чи Петросян, щоб ми могли вийти на платформу сучасного українського театру на одному рівні із флагманами сучасного театрального мистецтва. Обов’язково театральна діяльність і співпраця з колективами театрів, які постраждали від війни. Я вважаю, що необхідно залучати нових українських драматургів, за режисерами потрібно полювати, тому що вони просто так не приходять у театр” – зазначив Корнієнко.

Серед його планів – поставити виставу за твором Володимира Винниченка “Гріх” та створення відділу по роботі з залучення грантів.

Нагадаємо, конкурс проводили попри те, що нинішній директор В’ячеслав Вандрашек не був звільнений з посади і  продовжує працювати за діючим контрактом.

Вандрашек дотримується позиції про законність свого перебування на посаді і готовий відстоювати її в суді. Його підтримав не лише колектив, громадськість і колеги-театрали з різних куточків України, а й Міністерство культури та інформаційної політики України. Зокрема Мінкульт вважає, що ні в обласної ради, ні в управління культури ОВА немає підстав для розірвання контракту з  Вандрашеком і проведення нового конкурсу, інформує видання “Без Купюр”, у розпорядженні якого є лист від 8 вересня за підписом т.в.о. міністра культури Ростислава Карандєєва.

Скандал навколо театру розгорнувся наприкінці липня. Тоді директор В`ячеслав Вандрашек публічно повідомив про тиск з боку обласної ради. Попри значні успіхи театру, який він очолив півтора року тому, його змушували написати заяву на звільнення. Коли відмовився – оголосили конкурс на посаду директора.

Після цього актори театру вийшли на Театральну площу і виступили на підтримку чинного директора. Свою позицію щодо подій, які обласні політики розгорнули навколо театру, публічно висловила і Національна спілка театралів України.

Відтак, театрали створили петицію, в якій закликали  голову Кіровоградської обласної ради від «Слуги народу» Юрія Дрозда,  голову фракції «Батьківщина» Олександра Чорноіваненка, голову фракції «За мабутнє» Олександра Горбунова припинити політичну атаку на комунальний заклад «Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. М.Л.Кропивницького.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар