Актори театру Кропивницького виступили на підтримку чинного директора

На театральній площі відбулася імпровізована зустріч колективу театру корифеїв, які заявили, що більшість працівників театру підтримують діючого директора театру, херсонця В’ячеслава Вандрашека і готові боротися за його збереження на посаді.

Для цього почали збирати підписи під листом на адресу голови обласної ради, а також планують звертатися до Міністерства культури і Президента, повідомляє Перша електронна газета.

Нагадаємо: нещодавно директор обласного театру В’ячеслав Вандрашек заявив про тиск з боку обласної влади та вимогу написати заяву на звільнення. Натомість голова облради Дрозд пояснив свою позицію тим, що він прибічних прозорих рішень, а не ручного керування.

364175061-279160314759765-6905049544193512987-n

Довго говорив, але нічого не сказав

Ініціатором зустрічі з журналістами виявився актор театру Олексій Дорошев. Провідний майстер сцени вирішив повідомити журналістам, що підтримує ідею вибору директора театру за допомогою конкурсу, проте досить довго не міг сформулювати свою думку, згадуючи слова «маніпуляція», «спекуляція» та «політичні ігри».

До речі, саме Олексій Дорошев був одним із кандидатів на посаду директора театру кілька років тому (тоді конкурс не відбувся), проте цього разу запевнив, що не подаватиме свою кандидатуру. Його просто хвилює бажання обласної влади контролювати гроші, які виділяються з бюджету на функціонування театру.

«Якщо ви даєте гроші комусь, ви повинні знати кому? Так і влада хоче знати, які гроші на які потреби. А все решта – це маніпуляція», – пояснив він.

359231489-685071183461571-2113132073352817146-n

Крім того, Дорошев вважає, що у Вандрашека відсутній «фарватер», за яким він планує діяльність театру. А кількість прем’єр та аншлаги – це не показник діяльності чинного директора і треба план, за який би проголосувала комісія обласної ради.

«Я хочу припинити спекуляції. Все заключається в тому, що коли ми розібралися з ситуацією, яка відбулася у нас, я зрозумів особисто, що пан В’ячеслав Вандрашек, на жаль, був втягнутий у політичні ігри. Скажемо відверто: хтось дуже зацікавлений, щоб саме у цьому сакральному театрі відбувся скандал і розрив комунікацій між директором театру і обласною владою.

Можете назвати це маніпуляціями, політичними іграми. Розумієте, він став заручником цих політичних ігор, від цього він сам страждає, він не може налагодити контакт з обласною владою. …

Спекуляція полягає в тому, що у всіх негараздах, які відбуваються в театрі, винуватий саме я. Я хочу, щоб наше керівництво знайшло спільну мову з обласною радою», – повідомив Олексій Дорошев.

«Колектив просить не чіпати Вандрашека»

Як з’ясувалося під час зібрання, колектив театру (а це півтори сотні працівників) не уповноважував Олексія Дорошева збирати журналістів та представляти думку усіх театралів. Це була його власна ініціатива.

«Це моя особиста позиція, яку я хочу озвучити», – сказав він.

Загалом лише двоє працівників (актори Олексій Дорошев та Лариса Коваленко) публічно висловилися за те, що попри те, що посада директора не є вакантною, В’ячеслав Вандрашек таки має взяти участь у конкурсі, який планує організувати обласна рада.

Інші виступили на підтримку чинного директора, звернувшись до журналістів з проханням надати розголосу ситуації і підтримати їх в інформаційній кампанії на захист керівника.

На думку завідуючої трупою, актриси Тамари Лаптєвої, у разі, якщо В’ячеслав Вандрашек братиме участь у конкурсі, він не переможе в ньому не через відсутність плану дій, а через бажання влади поставити «свою» людину.

«Ви розумієте, ми півтора роки ми просили: дайте директора, дайте директора! Дали директора. Навіщо йому писати свою програму, коли ми її бачимо! Зайдіть у театр подивіться! Подивіться, скільки зараз глядача в залі, скільки поставлено вистав, своєю роботою він свою програму вже озвучив. Навіщо ця колотнеча?

Я розумію, для чого говорять Дорошев і Коваленко (прибічники конкурсу – ред.) – для того, щоб на конкурсі він не пройшов. Прохання всього колективу до вас усіх (журналістів – ред.) – ви сила, колектив просить не чіпати Вандрашека. Він нормально працює. Слава Богу, прийшла людина, яка розуміє не тільки акторів, а й працівників театру, він робить усе, щоб нам було добре. Щоб були вистави, щоб актори були зайняті, щоб отримували якусь копійку, все робиться для цього!

Ми дуже просимо, допоможіть нам! Він на законній основі директор до кінця військового стану. Закінчиться військовий стан – він піде на контракт. Але вже за пів року видно, скільки людина зробила і які в нас відкрилися перспективи», – каже Тамара Лаптєва.

Нагадаємо: за пів року прибутки Театру корифеїв склали удвічі більшу суму, ніж за весь минулий рік, було презентовано шість прем’єр, а також вперше за багато років кропивницькі театрали поїхали на гастролі.

Читайте також: “Застрягли в 90-х” – директор театру корифеїв про тиск з боку обласної ради

Поширити:

Залишити коментар:

коментар