Національна спілка театралів прокоментувала тиск облради на директора театру корифеїв

Національна спілка театральних діячів України висловила свою позицію щодо подій, які розгортаються навколо Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театр ім. М. Л. Кропивницького. А саме щодо тиску з боку обласної ради на нинішнього директора театру, переселенця з Херсонщини В’ячеслава Вандрашека з метою його звільнення.

Перша електронна газета публікує відкритий лист Національної спілки театральних діячів без змін та правок:

“Кропивницький став місцем, до якого наразі прикуті очі всієї театральної спільноти.

Що маємо на сьогодні?

Довгий час, після кількох невдалих спроб провести конкурс на заміщення вакантної посади директора-художнього керівника, область шукала людину, яка захоче очолити театр. І про ці пошуки знала майже вся театральна Україна. Знали і про те, що охочих так і не знайшлося.

Минулого року директором-художнім керівником театру (не виконуючим обов’язки, а саме директором-художнім керівником) було призначено В’ячеслава Вандрашека. Відповідно до чинного законодавства – Закону України «Про правовий режим воєнного стану» (частина 5 ст 10). І з формулюванням, яке вказане у цьому правовому акті: «на час воєнного стану».

Відповідно до цього ж закону «Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади… керівників комунальних підприємств, установ, організацій, на які особи призначені відповідно до абзацу першого частини п’ятої цієї статті, оголошується конкурс. Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено відповідно до абзацу першого частини п’ятої цієї статті, становить 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану».

Чи відмінили конкурси на час воєнного стану? Звісно, ні. І підтвердження тому – проведені конкурси на посаду керівників театрів в кількох областях. Але відповідно чинному Закону про культуру «Орган управління оголошує конкурс на посаду керівника державного чи комунального закладу культури не пізніш як за два місяці до завершення строку повноважень керівника державного чи комунального закладу культури відповідно до контракту або впродовж семи днів з дня дострокового припинення його повноважень».

Чи є підстави оголошувати конкурс на НЕВАКАНТНУ до припинення чи скасування воєнного стану посаду директора-художнього керівника Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театр ім. М. Л. Кропивницького? Мабуть що ні. Для цього потрібно, аби В’ячеслав Вандрашек або звільнився сам (про що йому неодноразово натякали) або звільнити відповідно законодавству. І для звільнення мають бути серйозні підстави. А закиди на кшталт «не наш» або «чиясь там людина» нічого спільного із чинним законодавством не мають.

За час перебування на посаді В’ячеслав Вандрашек як професійна людина і хороший менеджер зробив чимало. Про це він звітував під час пресконференції, і про це ви можете прочитати у статті за посиланням в коментарях. Тож які підстави для звільнення? Який сенс усувати людину, яка практично реанімувала театр? І яку прийняв колектив?

І чи не занадто часто стало звучати оце «не наш», «варяг» тощо? У нас наче не удільні князівства, а демократична країна. І відповідність посаді визначається не місцем народження, статтю, зовнішністю, а компетентністю і професійністю.

Національна спілка театральних діячів України підтримує В’ячеслава Вандрашека”.

Нагадаємо, “Застрягли в 90-х” – директор театру корифеїв про тиск з боку обласної ради.

Читайте також: 200 мільйонів в асфальт чи на армію: що вирішили депутати Кропивницької міськради

Поширити:

Залишити коментар:

коментар