У Кропивницькому пропонують створити Музей історії міста

© md-ukraine.com

Музей міста Кропивницького пропонує створити народний депутат Олександр Дануца. Його підтримали деякі місцеві діячі і політики.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Ще у квітні цього року нардеп офіційно звернувся до голови обласної військової адміністрації Андрія Райковича з пропозицією створити суто місцевий музей, який буде присвячений історії і культурі обласного центру.

“Наше місто – одне з найстаріших з-поміж обласних центрів, з багатою історією, яке, на жаль, не має свого музею” – зазначив Дануца і наголосив, що поява такої установи матиме ряд позитивних наслідків.

Зокрема, новий музей допоможе зберегти історію і культуру міста, стане місцем збереження пам’яті про його сучасних захисників і відомих діячів, а також додасть Кропивницькому туристичної привабливості.

“В ідеалі, вважаю, такий музей має стати культурно-просвітницьким центром, в якому знайшлося місце не лише виставковій діяльності, а й дослідницькій та науковій” – підсумував нардеп, додаючи, що питання необхідно не лише вивчити в кабінетах, а й обговорити з громадськістю.

У своєму зверненні Олександр Дануца спирається на ідеї відомого бізнесмена і галериста, власника галереї “Єлисаветград” Миколу Цуканова. Той в одному зі своїх інтерв’ю розповів, що вже збирає матеріали, пов’язані з історією обласного центру й експонує їх у своїй галереї. При вході до його закладу є табличка з написом «Музей історії міста», а експозиції частково представляють віхи становлення Кропивницького, зокрема імперський період його історії.

image

Обласна адміністрація звернення народного депутата розглянула і надала офіційну відповідь.

Зокрема ОВА інформує про те, що в Кропивницькому наразі є 16 офіційно зареєстрованих музеїв – міського й обласного підпорядкування, а також при установах, організаціях і приватних. Всі вони мають різне спрямування, але їхні експозиції висвітлюють історію міста від найдавніших часів до сьогодення.

В ОВА наголошують, що засновником музею можуть бути не лише органи влади і самоврядування, а й фізичні і юридичні особи.

Наразі ж, поки триває війна, в Україні вживаються заходи з ефективного та раціонального використання державних коштів (згідно з постановою Кабміну №710 від 1 жовтня 2016 року). Тож створити нову бюджетну установу (як от музей) можна лише в тому разі, якщо ця фінансова потреба є обґрунтованою і погодженою з Кабміном.

357468067-1483495305796013-5770344777479098756-n-1

Наразі ж питання перебуває на розгляді в міській раді, виконавчі органи якої можуть ініціювати громадське обговорення питання доцільності відкриття музею міста.

Нагадаємо, на Кіровоградщині художник за власні кошти і пожертви небайдужих земляків будує музей “Від Трипілля до сьогодення”.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар