“Баба Єлька” і кнайпа “Бамбетель” презентують нове меню зі стравами локальної кухні, рецепти яких записані учасницями проекту під час експедицій селами нашої області і зібрані у книзі кулінарних діалектів “Смачна Кропивниччина”.
Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ГО “Баба Єлька”.
“Кропивничани, агов! Ви куштували теліжку чи вареники з піском? А знаєте, який на смак кропивницький борщ, салат “Силос”, гречаники, хрустики (оті, весільні!)? Координаторка напрямку “Смачна Кропивниччина” Інна Тільнова розкаже історію цих страв і поділиться найцікавішими “гастрономічними” кадрами з експедицій” – анонсує “Баба Єлька”.
Презентація відбудеться у середу, 15 лютого, о 18.00 у кнайпі “Бамбетель” (Кропивницький, вул. Шульгиних, 1).
Замовлення столиків за номером 0994003494.
Серед страв будуть як знайомі з дитинства і там же загублені, так і добре відомі нам, а переосмислені кухарем кнайпи “Бамбетель”. Наприклад, вареники з вишнями із заварного тіста, які учасниці експедицій куштували у Кам’янці Новомиргородського району.
Особливою м’ясною стравою меню стали реберця у солодкому соусі із сушених ягід. Цей сімейни рецепт надіслав для проєкту “Смачна Кропивниччина” вчитель історії з Малої Виски Іван Григорович Мельник. Цю страву готує вже кілька поколінь родини Мельників, а її історія пов’язана із родиною князів Кудашевих, у яких колись працювала кухаркою Ганна Ковбасенко-Романенко 1828 р.н. – прародичка дружини Івана Григоровича.
Зіркою столу будуть вареники з піском за рецептом із села Куцеволівка Онуфріївського району. Порція – це гарний полумисок, який ледве подужаєш. Пісок – це ситна начинка, яку треба куштувати, а не говорити.
Нагадаємо, книга “Смачна Кропивниччина” є результатом експедицій учасників проєкту “Баба Єлька” протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кропивниччини, які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ ст.
Збірка містить понад двісті рецептів, частина з яких подана зі збереженням місцевої говірки. Просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт.
Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.
Перший тираж розкупили читачі з України, Польщі, Франції, Туреччині, США, Канаді, Великобританії та інших країнах світу.
Торік “Смачну Кропивниччину” презентували на виставці “Українська крамниця” у Лондоні та на Міжнародній книжковій виставці у Празі.
Читайте також: Етнопроєкт “Баба Єлька” можна підтримати на Patreon