Нове меню локальної кухні від “Баби Єльки” презентують у Кропивницькому

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

“Баба Єлька” і кнайпа “Бамбетель” презентують нове меню зі стравами локальної кухні, рецепти яких записані учасницями проекту під час експедицій селами нашої області і зібрані у книзі кулінарних діалектів “Смачна Кропивниччина”.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ГО “Баба Єлька”.

“Кропивничани, агов! Ви куштували теліжку чи вареники з піском? А знаєте, який на смак кропивницький борщ, салат “Силос”, гречаники, хрустики (оті, весільні!)? Координаторка напрямку “Смачна Кропивниччина” Інна Тільнова розкаже історію цих страв і поділиться найцікавішими “гастрономічними” кадрами з експедицій” – анонсує “Баба Єлька”.

Презентація відбудеться у середу, 15 лютого, о 18.00 у кнайпі “Бамбетель” (Кропивницький, вул. Шульгиних, 1).

Замовлення столиків за номером 0994003494.

Серед страв будуть як знайомі з дитинства і там же загублені, так і добре відомі нам, а переосмислені кухарем кнайпи “Бамбетель”. Наприклад, вареники з вишнями із заварного тіста, які учасниці експедицій куштували у Кам’янці Новомиргородського району.

Особливою м’ясною стравою меню стали реберця у солодкому соусі із сушених ягід. Цей сімейни рецепт надіслав для проєкту “Смачна Кропивниччина” вчитель історії з Малої Виски Іван Григорович Мельник. Цю страву готує вже кілька поколінь родини Мельників, а її історія пов’язана із родиною князів Кудашевих, у яких колись працювала кухаркою Ганна Ковбасенко-Романенко 1828 р.н. – прародичка дружини Івана Григоровича.

image

Зіркою столу будуть вареники з піском за рецептом із села Куцеволівка Онуфріївського району. Порція – це гарний полумисок, який ледве подужаєш. Пісок – це ситна начинка, яку треба куштувати, а не говорити.

Серед страв, назви і склад яких інтригують не менше, – теліжка, рецепт якої походить із села Божедаївки Кропивницького району.

327159314-611588484058944-6431171975667104979-n

327658746-740001087448228-1091127589360006528-n

326304993-5510460032393429-3519940741021855561-n

Нагадаємо,  книга “Смачна Кропивниччина” є результатом експедицій учасників проєкту “Баба Єлька” протягом 2018-2021 років. У ній зібрані записи рецептів мешканців сіл Кропивниччини, які найкраще оповідають про повсякденні локальні кулінарні практики ХХ ст.

Збірка містить понад двісті рецептів, частина з яких подана зі збереженням місцевої говірки. Просканувавши QR-код біля окремих переписів, можна поринути в атмосферу сільської дійсності, почути голоси «бабів Єльок» – носіїв знання про локальну гастрокультуру, прочитати репортаж про ту чи іншу експедицію, звідки привезений рецепт.

Книга проілюстрована світлинами з експедицій, автори яких – учасники експедицій Майкл Ендрюс, Олександр Майоров, Мирослава Липа та Альона Малашина.

Перший тираж розкупили читачі з України, Польщі, Франції, Туреччині, США, Канаді, Великобританії та інших країнах світу.

Торік “Смачну Кропивниччину” презентували на виставці “Українська крамниця” у Лондоні та на Міжнародній книжковій виставці у Празі.

Читайте також: Етнопроєкт “Баба Єлька” можна підтримати на Patreon

Поширити:

Залишити коментар:

коментар